Prepad maloobchodných tržieb sa v decembri prehĺbil na 3,4 %

Správa „OBCHOD: Prepad maloobchodných tržieb sa v decembri prehĺbil na 3,4 %“ rozšírená v treťom a štvrtom odseku o komentár analytika ČSOB Mareka Gábriša

BRATISLAVA 3. februára (SITA) – Maloobchodné tržby nevybočili z trendu medziročného poklesu ani v decembri minulého roka a naďalej medziročne zaostávali. Ich medziročný prepad sa pritom v poslednom minuloročnom mesiaci oproti novembru ešte prehĺbil o štyri desatiny percentuálneho bodu, keď klesli o 3,4 % a dosiahli 1,739 mld. eur. Za celý minulý rok tak maloobchodné tržby vykázali podľa údajov Štatistického úradu SR medziročný pokles o 2,8 % na 17,527 mld. eur. Okrem februára, kedy boli medziročne na rovnakej úrovni, maloobchodné tržby vlani v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku klesali každý mesiac.

Decembrové medziročné zníženie maloobchodných tržieb podľa štatistikov súviselo najmä s poklesom tržieb v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 12,2 %. Tržby v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach poklesli o 3,8 %, tržby v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 3,6 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach poklesli tržby o 3,3 %. Tržby sa na druhej strane zvýšili len v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 7 % a v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 1,5 %. V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v decembri poklesli o 0,1 %.

Minuloročné výsledky maloobchodného predaja podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša potvrdzujú, že domáci dopyt je stále pomerne slabý a ľudia šetria. „Teda uprednostňujú spotrebu nevyhnutných tovarov a zároveň skôr publikované údaje o miere úspor hovoria o vyššom sklone k úsporám. To sa spolu s konkurenciou zahraničných maloobchodných reťazcov podpisuje na výsledných číslach. Oslabenie susedných mien zlotého, českej koruny a forintu totiž zvýšilo motiváciu k nákupnej turistike najmä v poslednom štvrťroku 2011,“ uvádza Gábriš.

Maloobchod má za sebou tak už tretí rok poklesu, pričom najhorší bol krízový rok 2009, keď vykázal medziročný pokles o 10,3 %. „Vyhliadky na rok 2012 nie sú výrazne lepšie. V lepšom prípade to bude stagnácia alebo iba mierny rast. Aj napriek tomu, že susedné meny už voči euru posilnili a aj rast cien sa u nás spomalí. Nižšia inflácia bude pôsobiť menej reštriktívne na príjmy a spotrebu. Neistota ohľadom budúcnosti však môže stále motivovať k vyššiemu sklonu k úsporám a otázny je tiež rozsah úsporného balíčka, ktorý bude musieť implementovať nová vláda,“ konštatuje Gábriš.

Z jednotlivých činností vnútorného obchodu klesli v decembri medzimesačne tržby aj za vlastné výkony a tovar vo veľkoobchode o 3,5 % a aj v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3,3 %. Rovnako štatistický úrad vykázal pokles tržieb v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,1 %, v ubytovaní o 0,4 % a v maloobchode o 0,1 %.

Tržby vo veľkoobchode dosiahli v decembri 1,987 mld. eur a medziročne poklesli o 0,2 %. Znížili sa najmä tržby vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 0,4 % a tržby vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 0,3 %. Tržby v ubytovaní dosiahli v závere vlaňajška 26,2 mil. eur a medziročne klesli o 2,5 %. Pokles o 3,4 % na 69,9 mil. eur vykázali aj tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev.

Za celý minulý rok tak tržby vo veľkoobchode poklesli o 0,8 % na 23,116 mld. eur. Tržby v ubytovaní v porovnaní s rokom 2010 klesli o 1,9 % na 305,6 mil. eur a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vykázali pokles o 1,2 % na 799,4 mil. eur.

V roku 2010 maloobchodné tržby klesli o 2,2 % na 17,3 mld. eur. Podobne ako vlani pritom počas väčšiny roka 2010 boli maloobchodné tržby v medziročnom porovnaní nižšie. Výnimkou bol iba predvlaňajší marec a jún, kedy boli maloobchodné tržby v medziročnom porovnaní vyššie o 0,2 % resp. o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy