MZ podľa lekárov klame, že sa dohodlo na vakcínach

Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast SR (AVLDD) sa ohradzuje voči tvrdeniam rezortu zdravotníctva, že sa ministerstvo definitívne dohodlo s lekármi na postupe pri povinnom očkovaní detí. Informáciu zverejnil rezort na internetovej stránke www.health.gov.sk. „Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast sa 31. januára 2012 žiadneho rokovania s ministrom zdravotníctva nezúčastnila,“ uviedla prezidentka AVLDD Kvetoslava Prcúchová. Za nepravdivé označila i medializované informácie, že vakcinácia v novom režime je iba problémom úzkej skupiny lekárov. Prcúchová tlmočila ministrovi 25. januára názor pediatrov, že lekár má v svojej náplni poskytovanie liečebno-preventívnej starostlivosti, nie obchodovanie s liekmi, a už vôbec nie s vakcínami, ktoré sú zaradené do očkovacieho kalendára povinných očkovaní. „Toto nemôže závisieť od solventnosti v dnešnej dobe nedofinancovaných ambulancií všeobecných lekárov, v ktorých sa povinné očkovanie realizuje,“ povedala Prcúchová.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová informovala, že sa ministerstvo a zástupcovia Slovenskej lekárskej komory a Asociácie lekárov pre deti a dorast v utorok definitívne dohodli na postupe pri povinnom očkovaní detí. V platnosti pritom podľa nej aj naďalej zostáva zmena, ktorú navrhlo ministerstvo a ktorá má ochrániť predovšetkým najmenších pacientov. Vakcíny si už nemusia v lekárni vyberať rodičia a nosiť ich do ambulancie, ale vakcíny vyberie lekár v lekárni a dá ich do špeciálnej chladničky. Podľa Zollerovej stále platí, že existuje viacero spôsobov, ako si môžu lekári vakcíny zaobstarať. Ako dodala, po dohode so zástupcami lekárov minister zdravotníctva Ivan Uhliarik a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zároveň zabezpečia zjednodušenie a odstránenie niektorých administratívnych prekážok, ktoré lekárom zjednodušia prístup k vakcínam.

Ministerstvo zmenilo obstarávanie vakcín od decembra minulého roka. Zmenu kritizovali lekári, lekárnici, ale aj dodávatelia liekov. Niektorí lekári odmietali očkovať a pre problémy s očkovaním dokonca žiadali vyhlásiť núdzový stav. Obrátiť sa plánovali aj na Ústavný súd SR. Rezort upozorňuje, že z medicínskeho a etického pohľadu možno v súčasnosti ako dôvod neočkovania dieťaťa akceptovať iba zdravotné kontraindikácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy