Agentúra Fitch znížila ratingy belgických bánk Dexia a KBC

Londýn/Brusel 1. februára (TASR) – Agentúra Fitch Ratings znížila rating dlhodobých záväzkov belgických finančných inštitútov Dexia Bank Belgium, KBC Bank a KBC Group na A- z A. Zároveň vyňala ich ratingy z režimu prehodnocovania z dôvodu potenciálneho zníženia.
Rozhodnutie Fitch nadväzuje na zníženie hodnotenia dlhodobej úverovej bonity belgickej vlády z 27. januára, keď agentúra zhoršila ratingy 6 krajín eurozóny. Ratingy Dexia Bank Belgium, KBC Bank a KBC Group odrážajú presvedčenie agentúry, že v prípade potreby Belgicko (dlhodobý rating je na úrovni AA s negatívnym výhľadom) s veľkou pravdepodobnosťou poskytne bankám dodatočnú podporu. Príčinou zníženia ratingov je pokles schopnosti Belgicka podporiť tieto finančné inštitúty.
Fitch zároveň potvrdila ratingy krátkodobých záväzkov všetkých troch inštitútov na úrovni F1. To odráža názor agentúry, že prípadná pomoc zo strany štátu je istejšia v krátkodobom horizonte.
Slovenská banka Dexia nie je súčasťou belgickej bankovej skupiny Dexia. Slovenskú banku kúpila koncom roka 2010 investičná skupina Penta a tento rok ju premenovala na Prima banku. KBC na Slovensku vlastní ČSOB banku.

Súvisiace články

Aktuálne správy