Doplnkové dôchodkové sporenie bude dôležitejšie, lebo nezaťažuje štát

Bratislava 1. februára (TASR) – Doplnkové dôchodkové sporenie môže mať v budúcnosti v dôchodkovom systéme väčšiu úlohu ako povinné dôchodkové sporenia. Tvrdí to Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS). Podľa jej predstaviteľov bude totiž v budúcnosti klesať podiel financovania povinným sporením, pretože prehlbuje deficit verejných financií štátu. Ten však bude pod čoraz väčším tlakom. "Doplnkové dôchodkové sporenie je neutrálne z hľadiska verejných financií a nevytvára zväčšovanie deficitov," informovala asociácia.
Ako však na dnešnej tlačovej konferencii ADDS povedal jej prezident Miloš Krššák, v súčasnosti sa počet klientov štyroch spoločností, ktoré na tomto trhu pôsobia, výrazne nemení. Skôr zaznamenávajú tendenciu ku znižovaniu klientov a to z viacerých dôvodov. Jedným z nich je významný podiel mladých ľudí, ktorí si po štúdiu nevedia nájsť zamestnanie. Bez participácie zamestnávateľa tak do tretieho dôchodkového piliera nevstúpia.
Podľa Krššáka je však faktorom aj podniková kultúra zahraničných spoločností, ktoré na Slovensko prichádzajú. "Pokiaľ niekto plánuje, že tu ostane 20 až 30 rokov a nedošiel len zobrať daňovú úľavu, tak aj sociálny participačný program má výraznejší," povedal Krššák.
Člen Prezídia ADDS Igor Hornák zase hovorí, že trh začína byť saturovaný jednak kvôli zhoršujúcej sa demografii, ale aj kvôli silnej naviazanosti doplnkového dôchodkového sporenia na participácii zamestnávateľov. "Tí keď sa rozhodnú, že majú nejaký iný spôsob, tak do takéhoto systému neprispievajú," uviedol Hornák.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy