Trh dobrovoľného sporenia na penziu sa nasycuje

Niektoré spoločnosti, ktoré sa stávajú na Slovensku veľkými zamestnávateľmi, podľa člena predstavenstva doplnkovej dôchodkovej spoločnosti Stabilita Igora Hornáka pochádzajú z krajín, v ktorých podieľanie sa na takýchto typoch sociálnych programov pre zamestnancov nie je až tak obvyklé.

Trh doplnkového dôchodkového sporenia, tzv. tretí penzijný pilier, začína byť podľa člena predstavenstva doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) Stabilita Igora Hornáka nasýtený. „Možno narážame na demografiu, keďže neprichádza toľko nových mladých zamestnancov, ktorí by si uzatvárali toto sporenie,“ uviedol na stredajšej tlačovej besede. Upozornil pritom na to, že niektoré spoločnosti, ktoré sa stávajú na Slovensku veľkými zamestnávateľmi, pochádzajú z krajín, v ktorých podieľanie sa na takýchto typoch sociálnych programov pre zamestnancov nie je až tak obvyklé. „Pokiaľ firma plánuje, že tu zostane 20 alebo 30 rokov a nedošla len zobrať daňovú úľavu, tak rozmýšľa dlhodobo a aj sociálny participačný program má silnejší,“ skonštatoval generálny riaditeľ DDS Stabilita Miloš Krššák.

DDS Stabilita spravovala ku koncu minulého roka 180 tisíc zmlúv o doplnkovom dôchodkovom sporení. Počet aktívnych sporiteľov pritom firma evidovala na úrovni 80 tisíc, z ktorých niektorí mali so spoločnosťou uzatvorenú viac ako jednu zmluvu. Súčasne spoločnosť koncom vlaňajška vyplácala vyše 40 tisíc doplnkových dôchodkov. „Počet klientov sa až tak veľmi nemení, vychádza to zo saturácie trhu,“ povedal šéf DDS Stabilita. Podľa neho mnohí sporitelia, ktorí začnú poberať doplnkovú penziu a naďalej pracujú, podpíšu so spoločnosťou novú zmluvu o doplnkovom sporení. „Skôr je problém presvedčiť tých, ktorí s týmto sporením skúsenosť nemajú,“ uviedol Krššák.

Doplnková penzijná spoločnosť Stabilita v súčasnosti spravuje majetok sporiteľov v hodnote takmer 225 mil. eur. Vznikla v roku 2007 transformáciou z doplnkovej dôchodkovej poisťovne Stabilita. Súčasní akcionári spoločnosti sú ŽSR s 55,26-percentným podielom, Lorea Investments Limited Cyprus s 21,72 %, U. S. Steel Košice, s. r. o. s 9,3 %, ZSNP, a. s., Žiar nad Hronom s 8,5-percentným podielom, Železiarne Podbrezová držia v spoločnosti 5,17-percentný podiel a fyzická osoba Marek Szabo vlastní 0,05-percentný podiel na základnom imaní firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy