Internet banking prešiel počas rokov od faxov k mobilným telefónom

Bratislava 21. januára (TASR) – Elektronická služba internet banking, ktorá umožňuje klientom využívať bankové služby na diaľku, prešla dlhým vývojom. Jednotlivé banky postupne zvyšovali jej bezpečnosť, ale rozširovali aj jej funkčnosť. "Vývoj ovplyvnil predovšetkým rozvoj a možnosti technológií podľa toho, ako postupne prichádzali na trh a do reálneho života," povedala pre TASR hovorkyňa Poštovej banky Eva Sagálová.
Jednou z prvých bánk, ktoré na Slovensku začali ponúkať služby elektronického bankovníctva, bola Poľnobanka. Služba bola na začiatku určená hlavne pre firemných klientov. "V prvopočiatku sa zaslané platby kontrolovali faxovou konfirmáciou a neskoršie, počas roka 1996, bola táto aplikácia doplnená o šifrovaný prenos DES algoritmom a digitálny podpis zadávaných transakcií," informovala TASR hovorkyňa UniCredit Bank Slovakia Zuzana Ďuďáková.
Väčšina inovácií sa počas rokov sústredila najmä na bezpečnosť, ale aj pohodlie klientov. "Od zavedenia služby došlo napríklad k zmene šifrovacích algoritmov, modernizácii detekcie narušenia či zlepšeniu bezpečnosti autentifikácie klientov elektronického bankovníctva," uviedla Tatiana Jonáková z OTP Banky Slovensko.
So zlepšovaním služby rástla aj jej popularita. Spoločnosť Tatra banka zaznamenala v počte denných transakcií od roku 1998 do súčasnosti až 1000-násobný nárast. "V roku 2000 sme zaviedli nástroj Grid karta, ďalej sme ponúkli svojim klientom Secur ID kartu, ktorá fungovala na báze generovania jedinečného TAN kódu," dodal vedúci oddelenia rozvoja elektronických distribučných kanálov Tatra banky Branislav Jarábek.
Popri rastúcej dostupnosti mobilných telefónov na Slovensku začali banky aj s ich využívaním pri zvyšovaní bezpečnosti internet bankingu. Banky dodnes posielajú klientom overovací kód prostredníctvom SMS správ. "SMS kľúč si získal veľkú obľubu vďaka jednoduchosti aj ako doplnok k SMS notifikáciám k účtu," podotkol vedúci oddelenia elektronických kanálov a platieb Slovenskej sporiteľne Michal Grajcar.

Súvisiace články

Aktuálne správy