Bruselská prokuratúra vyšetruje Dexia banku

Brusel 20. januára (TASR) – Bruselská prokuratúra začala vyšetrovať možnú manipuláciu s akciami finančnej skupina Dexia pred tým, ako ju museli v októbri 2011 zachraňovať pred pádom belgická, francúzska a luxemburská vláda.
Podnet na vyšetrovanie dala spotrebiteľská organizácia Dolor. Podľa nej predstavenstvo a manažment Dexie klamali o "zdravotnom stave" bankovej skupiny vlani v júni a júli, keď Dolor tvrdila, že má informácie o jej finančných problémoch.
"Sme presvedčení, že predstavenstvo a manažment zavádzali akcionárov," uviedol riaditeľ Dolor Hendrik Boonen, podľa ktorého šírením nesprávnych informácií manipulovali s akciami.
Vedenie banky sa k dnešnej správe nevyjadrilo. Vyšetrovanie je ešte v počiatočnom štádiu, takže prokuratúra zatiaľ nevie povedať, či sa skončí súdom.
Dexiu vlani v októbri zachránili belgická, francúzska a luxemburská vláda už druhýkrát v priebehu troch rokov. Banka mala problémy s nedostatkom likvidity, navyše vlastní veľký objem dlhopisov problematických krajín eurozóny.
Francúzsko a Luxembursko poskytli bankovej skupine záruky a vláda v Bruseli priamu finančnú injekciu, takže belgickú časť bankovej skupiny dočasne znárodnila.
Slovenská banka Dexia nie je súčasťou belgickej bankovej skupiny Dexia. Slovenskú banku kúpila koncom roka 2010 investičná skupina Penta a tento rok ju premenovala na Prima banku.

Súvisiace články

Aktuálne správy