Slovensko predalo dlhopisy za miliardu eur

Bratislava 12. januára (TASR) – Slovensko si v stredu (11.1.) požičalo jednu miliardu eur prostredníctvom emisie päťročných štátnych dlhopisov s úrokom 4,625 %. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Riziková prirážka predstavovala 305 bázických bodov nad referenčnou hodnotou nemeckých bondov. Celkový záujem investorov v stredajšej aukcii dosiahol 1,3 miliardy eur. Išlo o prvú medzinárodnú emisiu SR od apríla minulého roka. Viaceré domáce emisie koncom roka 2011 boli pritom vzhľadom na napätú situáciu v eurozóne neúspešné.
"Keď hodnotíme aktuálnu situáciu na trhu, výsledok aukcie je uspokojivý," zhodnotil pre Bloomberg šéf štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek. "Vzhľadom na trhové podmienky nie je tento výsledok pre krajinu ako Slovensko vôbec zlý," potvrdil ekonóm pražskej Citibank Jaromír Šindel.
Slovensko si tento rok plánuje na trhu požičať približne 8 miliárd eur. Splatné budú tento rok podľa Bloomberg dlhopisy v hodnote 5,65 miliardy eur, z toho až 4,98 miliardy eur už v prvom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy