Medziročný pokles pohľadávok z lízingu a splátok sa spomalil

Medziročný pokles objem pohľadávok faktoringových a lízingových spoločností a spoločností splátkového financovania sa spomalil v druhom štvrťroku o 6,1 percentuálneho bodu a v treťom štvrťroku o ďalšieho 1,3 bodu

Objem pohľadávok faktoringových a lízingových spoločností a firiem splátkového financovania dosiahol ku koncu tretieho kvartálu 3,849 mld. eur. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, pokračoval pozitívny trend z predchádzajúceho obdobia, keď pohľadávky vzrástli. Medziročný pokles sa tak spomalil v druhom štvrťroku o 6,1 percentuálneho bodu na mínus 2,7 % a v treťom štvrťroku o ďalšieho 1,3 percentuálneho bodu na mínus 1,3 %.

K takémuto vývoju prispel podľa centrálnej banky najmä vyšší záujem domácností o splátkový predaj a úvery od spoločností splátkového predaja. Výraznejší rast pohľadávok bol zaznamenaný aj v sektore finančných inštitúcií, ktoré si v druhom kvartáli požičali prostriedky vo forme úveru alebo pôžičky. Nefinančné spoločnosti tiež využívali v obidvoch štvrťrokoch ostatné úvery a pôžičky od finančných sprostredkovateľov na úkor splátkových produktov a spotrebiteľských úverov. Podľa národnej banky ide pravdepodobne o vyššie využívanie faktoringových produktov. Na rozdiel od prvého štvrťroka sa významne znížil záujem o lízingové produkty vo všetkých sektoroch.

Súvisiace články

Aktuálne správy