Ceny pohonných látok v EÚ klesli v priemere o 3 centy za liter

Benzíny za týždeň zlacneli v 18 štátoch únie, zdraželi v štyroch. Ceny nafty sa v EÚ znížili v 18 krajinách, stúpli v 6.

Priemerné ceny pohonných látok sa v EÚ znížili takmer o 3 centy za liter. Podľa informácií Tomáša Novotného z internetového portálu natankuj.sk, naposledy klesali ceny benzínov a nafty takto prudko na jeseň v roku 2008 po zásahu ekonomickej krízy. Najvýraznejší podiel na poklese priemerných cien v rámci celej únie má prudké zlacnenie pohonných látok v Nemecku, kde za týždeň zlacneli benzíny a nafta o viac ako 6 centov za liter.

Benzíny za týždeň zlacneli v 18 štátoch únie, zdraželi v štyroch. Ceny nafty sa v EÚ znížili v 18 krajinách, stúpli v 6 štátoch. Najvýraznejší rast cien benzínov portál zaznamenal v Belgicku a v Maďarsku. Benzíny zlacneli najviac v Nemecku a vo Švédsku. Nafta zdražela najvýraznejšie v Estónsku a v Rumunsku. Najviac zlacnela v Nemecku a v Bulharsku. Cena LPG sa podľa únie zvýšila v Luxembursku a v Rumunsku. Skvapalnený propán-bután zlacnel najvýraznejšie v Česku a v Taliansku.

Slovensko sa rovnako, ako počas predchádzajúcich siedmich týždňov, nachádza na 15. mieste rebríčka najnižších cien benzínov Európskej únie. V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme najdrahšie benzíny. Nafta je drahšia v Maďarsku a v Česku. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru EÚ lacnejšie o 1,1 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je oproti nám vyššia o 0,4 centu za liter.

Za rok stúpli ceny benzínov spomedzi krajín EÚ najviac v Lotyšsku a v Írsku. Najmenší rast cien benzínov za rok zaznamenala únia v Nemecku. Z tohto pohľadu je Slovensko spolu s Cyprom na 24. mieste. Podľa únie u nás narástli ceny benzínov za rok o 18,3 centu za liter. V priemere sú benzíny v EÚ drahšie od vlaňajšieho apríla o 10,5 centu za liter, nafta je pre celú úniu drahšia o 13,8 centu za liter.

Nafta za rok zdražela najviac na Malte a vo Fínsko. Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili v Slovinsku. Na Slovensku sa cena nafty medziročne zvýšila o 20,5 centu za liter, čo nás zaraďuje na 23. miesto v rámci všetkých krajín Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy