Spotrebiteľské výdavky v USA v máji stagnovali

Washington 27. júna (TASR) – Výdavky amerických spotrebiteľov v máji stagnovali po prvý raz od septembra 2009. To signalizuje, že vysoké ceny benzínu začínajú utlmovať najväčšiu svetovú ekonomiku.
Americké ministerstvo obchodu dnes informovalo, že spotrebiteľské výdavky sa v máji nezmenili, čo je najhorší výsledok za ostatných 20 mesiacov. Po zohľadnení inflácie sa dokonca znížili o 0,1 %.
Ministerstvo tiež revidovalo aprílové údaje o spotrebiteľských výdavkoch. Po korekcii sa ukázal podobný pokles výdavkov pri zohľadnení inflácie. V apríli to bolo ich prvé zníženie od januára 2010.
Príjmy sa zvýšili o 0,3 % druhý mesiac za sebou. Upravené o infláciu však v máji vzrástli len o 0,1 %, pričom v apríli na tejto báze klesli o 0,1 %. Príjmy upravené o infláciu od začiatku roka v podstate stagnujú.
Tvorba nových pracovných miest sa na jar výrazne spomalila po dobrom štarte do tohto roka. Americká ekonomika vytvorila v máji len 54.000 nových miest, čo je najmenej za 8 mesiacov. Počas predchádzajúcich troch mesiacov vzniklo mesačne v priemere 220.000 nových miest. Nezamestnanosť v máji vzrástla na 9,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy