MMF nechce vyplatiť svoj podiel na pomoci Grécku

Medzinárodný menový fond (MMF) podmieňuje vyplatenie svojho podielu na piatej tranži Grécku silnejšími záväzkami eurozóny pri druhej finančnej pomoci

ATÉNY/LUXEMBURG 21. júna (SITA, Mediafax) – Medzinárodný menový fond (MMF) blokuje vyplácanie kľúčovej piatej tranže v objeme 12 mld. eur pre Grécko, po Európskej únii požaduje silnejší záväzok k dohode o druhej pomoci pre Atény. V utorok o tom informoval Financial Times.

Ministri financií eurozóny sa na svojom nedeľnom zasadnutí v Luxemburgu zhodli, že Atény túto tranžu dostanú až vtedy, keď tamojší parlament schváli nové kolo úspor, škrtov a reforiem. MMF ale požaduje silnejší záväzok zo strany eurozóny pri druhej finančnej pomoci. Podľa požiadaviek fondu musí byť zabezpečené, že Grécko bude mať financie v budúcom roku, inak svoj podiel na tranži nevyplatí. Rovnako ako EÚ, aj MMF požaduje od gréckej vlády ďalšie úspory. „to musí nastať ešte pred tým, ako sa budeme môcť pohnúť dopredu. Dúfame, že podmienky budú rýchlo splnené,“ povedal John Lipsky, ktorý dočasne stojí na čele MMF.

MMF sa na piatej tranži v celkovom objeme 12 mld. eur podieľa čiastkou 3,3 mld. eur, zvyšok poskytuje eurozóna. Tieto financie sú pre Grékov životne dôležité. Ak ich Grécko do 15. júla nedostane, ocitne sa v platobnej neschopnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy