Čína tvrdí, že má záujem o stabilný rast Európy

Záujem Pekingu o vyriešenie dlhovej krízy Európy vyplýva z toho, že zhruba štvrtina jeho devízových rezerv je v aktívach denominovaných v eurách.

Čína je ochotná pomôcť európskym krajinám zabezpečiť stabilný ekonomický rast. Vyhlásilo to v utorok jej ministerstvo zahraničných vecí pred tým, ako čínsky premiér Wen Ťia-pao tento týždeň navštívi Maďarsko, Veľkú Britániu a Nemecko. „Čínska vláda už prijala niekoľko iniciatívnych opatrení na posilnenie čínsko-európskej ekonomickej spolupráce, ako je napríklad nákup európskych dlhopisov,“ povedal hovorca rezortu zahraničia Hong Lei.

Trhy budú starostlivo sledovať, aký postoj k ekonomickej spolupráci zaujme predseda čínskej vlády v čase, keď sa prehlbuje grécka dlhová kríza. Centrálna banka Číny minulý týždeň vyzvala európske vlády, aby zastavili rast dlhov. V apríli Peking signalizoval, že by mohol kupovať viac dlhopisov od slabších krajín eurozóny. Presné čísla nie sú známe, ale Čína hovorí, že kúpila dlhopisy za miliardy eur. Záujem Pekingu na hladkom vyriešení dlhovej krízy v Európe je jasný. Odhaduje sa, že zhruba štvrtina čínskych devízových rezerv, ktoré sú na úrovni vyše 3 bil. USD, je v aktívach denominovaných v eurách.

(1 EUR = 1,4235 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy