Reštrukturalizácia dlhov Atén bude bankrotom, tvrdí S&P

Skúsenosti z minulosti ukazujú, že reštrukturalizácia dlhu krajiny, ktorá má rating na stupni CCC, ako má teraz Grécko, zvyčajne nie je dobrovoľná, tvrdí Moritz Kraemer, šéf oddelenia ratingov európskych krajín v agentúre Standard & Poor's.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s opätovne uviedla, že dobrovoľná reštrukturalizácia gréckych dlhov, s ktorou rátajú vlády eurozóny, by sa pravdepodobne považovala za bankrot. „Skúsenosti z minulosti ukazujú, že reštrukturalizácia dlhu krajiny, ktorá má rating na stupni CCC, ako má teraz Grécko, zvyčajne nie je dobrovoľná a investori musia znášať straty,“ povedal pre utorkové vydanie nemeckého denníka Die Welt Moritz Kraemer, šéf oddelenia ratingov európskych krajín v agentúre S&P.

Predstavitelia eurozóny pre agentúru Reuters uviedli, že druhý balíček záchranných úverov pre Grécko ráta s tým, že Atény budú od zahraničnej pomoci závislé do konca roka 2014. Nový balíček zároveň predpokladá, že príspevok k pomoci zo strany súkromných investorov bude až do sumy 30 mld. eur. Moritz Kraemer poznamenal, že to, či splatnosť gréckych dlhopisov sa predĺži dobrovoľne alebo nie, nemá až takú váhu. „Rozhodujúce je, ako sa to porovná s tým, čo sa veriteľom sľúbilo, keď prvýkrát investovali svoje peniaze,“ dodal.

Aj medzinárodná ratingová agentúra Fitch v utorok varovala, že dobrovoľné predĺženie splatnosti gréckych vládnych dlhopisov v rámci akéhokoľvek záchranného balíčka bude považovať za bankrot krajiny. „Fitch by považoval takúto výmenu starých dlhopisov za nové, čiže dobrovoľné predĺženie splatnosti, za bankrot,“ povedal na konferencii v Singapure Andrew Colquhoun, šéf oddelenia agentúry Fitch pre ratingy krajín ázijsko-pacifického regiónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy