MMF blokuje vyplatenie ďalších peňazí Grécku, požaduje záruky od EÚ

Washington 21. júna (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) nechce uvoľniť svoju časť z ďalšej tranže záchranného úveru pre Grécko. Trvá na tom, že nemôže peniaze vyplatiť, pokiaľ nedostane od európskych predstaviteľov konkrétne záruky týkajúce sa druhého balíka pomoci pre krajinu.
MMF tak blokuje tranžu, ktorá je pre Atény životne dôležitá. Ak Grécko nedostane začiatkom júla sľúbených 12 miliárd eur, v polovici júla skrachuje.
Ministri financií eurozóny si až do nedeľného (19.6.) stretnutia mysleli, že môžu tieto dva problémy – uvoľnenie piatej tranže zo záchranného úveru a novú pomoc – riešiť oddelene. Počítali s tým, že ďalšia tranža bude začiatkom júla vyplatená, ak grécky parlament schváli nový úsporný plán. Vyhlásenia predstaviteľov EÚ týkajúce sa zabezpečenia financovania Grécka v najbližšom roku považovali za dostatočné na to, aby MMF vyplatil z 12-miliardovej tranže svoj podiel vo výške 3,3 miliardy eur.
MMF však z dôvodu pokračujúcich nezhôd medzi krajinami eurozóny o podmienkach nového balíka pomoci signalizoval, že potrebuje pevnejšie záväzky namiesto vágnych sľubov, než uvoľní svoju časť z ďalšej tranže. Britský denník Financial Times (FT) o tom informovali traja nemenovaní predstavitelia eurozóny. Fond trvá na tom, že pred vyplatením ďalšej tranže musí byť zabezpečené financovanie Grécka na najbližší rok. MMF aj EÚ tiež požadujú ešte pred vyplatením ďalších peňazí, aby Grécko schválilo nové úsporné opatrenia.
„Musí to byť splnené, než budeme môcť pokračovať. Veríme, že sa urýchlene podarí splniť tieto podmienky,“ povedal novinárom úradujúci šéf MMF John Lipsky. Grécko musí dostať spomínaných 12 miliárd eur pred 15. júlom, inak zbankrotuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy