Odborníci očakávajú zlepšenie na trhu nehnuteľností

Optimistickí sú najmä pre východ Slovenska. Okrem priamych investícií očakávajú aj boom v logistike.

Situácia na slovenskom realitnom trhu sa približne od mája postupne zlepšuje. Ako na konferencii Real Estate Market Slovakia 2010 uviedol generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti EIC Dany R.E. Rottiers, v budúcnosti sa dá dokonca očakávať boom, najmä na východe SR. Podľa neho totiž vláda Ivety Radičovej avizovala podporu predovšetkým východu Slovenska, čo bude znamenať zvýšený záujem zahraničných investorov. Oživenie ekonomiky regiónu bude nasledovať aj prebudenie realitného trhu.

Ďalší boom pre východ republiky Rottiers očakáva v oblasti logistiky. „Tu je posledný bod širokorozchodnej železnice,“ vysvetlil Rottiers. Podľa neho totiž firmy hľadajú možnosti úspor v doprave z Ázie do Európy a zisťujú, že železnica je lacnejšia a rýchlejšia ako cestná doprava.

Realitný trh v Európe v súčasnosti podľa viceprezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Zena Kezmana vyzerá v rôznych regiónoch odlišne. Kým v Rakúsku, Nemecku či Francúzsku akoby kríza v uplynulých rokoch ani nebola, trhy vo východnej Európe dostali silnejší zásah. Napríklad realitný trh v Rumunsku takmer zamrzol a realitní makléri končia s činnosťou, pretože jednoducho nemajú čo predávať. Ako uviedol Mikuláš Cár z Národnej banky Slovenska, predbežné odhady v tomto roku ukazujú na zlepšovanie situácie. V niektorých krajinách nastalo oživenie, v ďalších vývoj stagnuje, ale aj v ostatných krajinách sa prepad realitného trhu aspoň spomalil.

Súvisiace články

Aktuálne správy