Oživenie slovenskej ekonomiky sa podľa analytikov spomalilo

Podľa analytikov vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v období júla až septembra medzikvartálne o 0,6 % po raste na úrovni 1,2 % v druhom kvartáli.

Slovenská ekonomika pokračovala v treťom kvartáli v raste avšak pomalším tempom než v druhom štvrťroku, pod čo sa podpísal pomalší rast zahraničného dopytu. Vyplýva to z prieskumu medzi ôsmimi analytikmi, ktorých oslovila agentúra Reuters. Podľa ich odhadu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska v období júla až septembra medzikvartálne o 0,6 % po raste na úrovni 1,2 % v druhom štvrťroku. V medziročnom porovnaní posilnilo hospodárstvo SR v treťom kvartáli o 4,2 % po raste o 4,7 % v predchádzajúcom štvrťroku. Analytici očakávajú, že HDP Slovenska posilní za celý rok o 4,2 %. Oficiálne údaje o raste slovenskej ekonomiky by mali byť známe 12. novembra.

Slovenská ekonomika je výrazne exportne orientovaná a jej oživenie je závislé najmä od rastu dopytu v eurozóne a hlavne v Nemecku, ktoré je kľúčovým partnerom pre SR. Z prieskumu ďalej vyplýva, že priemyselná produkcia v treťom kvartáli rástla dvojciferným číslom, zatiaľ čo sa bilancia zahraničného obchodu v období od júla do augusta dostala do deficitu, a to prevažne kvôli vyššiemu dovozu. Analytici očakávajú, že relatívne vysoká vládna spotreba prispela v treťom kvartáli k rastu hrubého domáceho produktu (HDP). Motorom slovenského oživenia je aj naďalej zahraničný dopyt a keďže v budúcom roku očakávame znižovanie vládnych výdavkov, situácia je podľa mňa stále krehká, povedal Eduard Hagara, analytik ING Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy