Čistý zisk KBC v treťom kvartáli klesol

Základný čistý zisk skupiny v priebehu júla až septembra klesol o 29 % na 445 mil. eur. Analytici prognózovali, že bude v sume 480 mil. eur.

Belgická finančná skupina KBC zaznamenala v treťom štvrťroku pokles čistého zisku, pričom k dôvodom patrili aj vyššie straty z úverov vo východnej Európe. Banková a poisťovacia skupina, ktorá počas finančnej krízy dostala štátnu pomoc v objeme 7 mld. eur, však uviedla, že dokáže splniť nové pravidlá v oblasti kapitálovej primeranosti známe ako Bazilej III bez toho, aby musela svoj kapitál navyšovať. KBC v stredu informovala, že jej základný čistý zisk v priebehu júla až septembra klesol o 29 % na 445 mil. eur. Nenaplnila tak očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí prognózovali, že bude v sume 480 mil. eur. Po zarátaní jednorazových položiek však čistý zisk KBC bol v objeme 545 mil. eur.

KBC musela vo východnej Európe a Írsku v treťom štvrťroku vytvoriť väčšie rezervy na straty z úverov ako v druhom kvartáli, ale rezervy za január až september celkovo klesli. Skupina vyjadrila presvedčenie, že straty z úverov za celý rok 2010 budú nižšie ako v roku 2009. Spoločnosť zároveň uviedla, že predpokladá, že jej dcéry v Írsku a Maďarsku budú v tomto roku ziskové.

Do skupiny KBC patrí ČSOB. Belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. V druhej polovici marca 2008 sa KBC dohodla s rakúskou BAWAG P.S.K. na odkúpení Istrobanky. V júli 2008 uzavreli proces odkúpenia. Od 1. júla 2009 sa obe slovenské banky zlúčili do jednej, pričom značka Istrobanky zanikla.

Súvisiace články

Aktuálne správy