Strana Věci veřejné chce znížiť spotrebnú daň na naftu

Česká strana Věci veřejné chce presadiť zníženie spotrebnej dane z motorovej nafty o 2,5 CZK na liter. Minister financií Miroslav Kalousek však s takýmto krokom nesúhlasí.

Česká strana Věci veřejné chce presadiť zníženie spotrebnej dane z motorovej nafty o 2,5 CZK na liter, čo by znamenalo pokles o necelých 23 %. Zástupcovia strany to uviedli na pondelňajšej tlačovej konferencii spolu s ministrom dopravy Vítem Bártou a šéfom Liberálního institutu Miroslavem Ševčíkem.

Poslanci si od tohto kroku sľubujú posilnenie dopytu po nafte, ktorý od začiatku tohto roka výrazne klesol kvôli zvýšeniu spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty (DPH). Príjem štátneho rozpočtu by mal podľa odhadov vzrásť o 1,64 mld. CZK.

Toto zvýšenie, ktoré bolo súčasťou úsporného balíčka, prišlo v rovnaký čas ako zníženie spotrebnej dane z nafty na Slovensku. Združenie automobilových dopravcov ČESMAD už vtedy avizovalo, že budú tankovať na Slovensku. Poslanci Věci veřejné chcú navrhované zníženie pridať ako pozmeňujúci návrh k zákonu o spotrebných daniach, ktorý je práve v snemovni.

Strana Věci veřejné však podľa portálu iDnes.cz narazí na ministra financií Miroslava Kalouska. „Daň nižšia o dve päťdesiat znamená pätnásťmiliardový výpadok príjmov štátneho rozpočtu. Na ministerstve financií sme presvedčení, že by ho nenahradila vyššia spotreba nafty. Nesúhlasím s tým návrhom aj preto, že si myslím, že krajiny okolo nás budú spotrebnú daň zvyšovať,“ cituje portál iDnes.cz českého ministra financií.

(1 EUR = 24,585 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy