Stále existujú biele miesta pre zahraničých investorov

Čadca 5. novembra (TASR) – Popri usmerňovaní zahraničných investorov do východoslovenských regiónov s vysokou nezamestnanosťou netreba zabúdať na ostatné regióny Slovenska. Počas dnešnej návštevy Čadce to skonštatoval minister hospodárstva Juraj Miškov.
Zdôraznil, že aj v rámci iných krajov stále existujú biele miesta, kde je priestor na väčšie zahraničné investície. „Pretože nezamestnanosť je v nich tiež pomerne vysoká. A myslím si, že región Kysúc patrí k takýmto miestam,“ povedal Miškov.
Primátor Čadce Jozef Vražel zdôraznil, že nové pracovné miesta v regióne Kysúc chýbajú. „Dúfam, že sa nám podarí spoločnými silami otvoriť cesty aj na vytvorenie nových pracovných miest a príliv nových investícií. "Priemyselný park je v našom meste už druhý rok. Investorom, ktorí by vytvorili pracovné miesta, radi poskytneme aj mestské výhody. Poskytli sme už priestory trom menším spoločnostiam, ktoré začínajú prostredníctvom vybavovania agendy či stavebných povolení,“ skonštatoval Vražel.
Pripomenul, že v Čadci v minulosti pracovalo v závode AVC (bývalá Tatra Čadca) viac ako 3000 zamestnancov a v závode Pratex (predtým Slovena Čadca) skoro 4000 zamestnancov. „Tieto fabriky úplne zanikli. Pre náš región to bolo katastrofou, pretože toto boli hnacie motory z hľadiska obživy celých Kysúc,“ uviedol Vražel.
Upozornil, že potenciálnych investorov odrádza problematická cestná infraštruktúra. „Trošku nás predbehli Poľsko a Česko. Ich infraštruktúra je na vyššej úrovni a dostupnosť je pre investorov z ich častí jednoduchá po hranicu. Priestor od hranice smerom na Žilinu je naozaj zahltený dopravou. A v prípade akejkoľvek rekonštrukcie alebo nehody je presmerovanie celej dopravy cez stred Čadce skoro katastrofou,“ dodal.
Dobudovanie cestnej infraštruktúry je podľa ministra hospodárstva požiadavkou, ktorá veľmi často zaznieva z úst investorov. „A takisto aj etablovaní investori tlačia na dokončenie prepojenia s Českou republikou. Pochopiteľne je v záujme rezortu hospodárstva vychádzať týmto investorom v ústrety a dobudovať cestnú sieť. Budem z mojej strany apelovať na ministra dopravy, aby sme dobudovali aj toto prepojenie,“ uzatvoril Miškov.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy