Aj VSE očakáva v budúcom roku zníženie cien elektriny

Podľa Východoslovenskej energetiky definitívna výška ceny pre jednotlivé sadzby a teda aj percentuálne porovnanie s aktuálnymi cenami zatiaľ nie je známa

Východoslovenská energetika, a.s. (VSE) očakáva v budúcom roku zníženie koncovej ceny elektrickej energie pre domácnosti. Ako uviedol pre agentúru SITA zastupujúci hovorca VSE Boris Peško, ceny elektriny by sa mali znižovať vďaka vývoju veľkoobchodných cien na trhu. „Definitívna výška ceny pre jednotlivé sadzby a teda aj percentuálne porovnanie s aktuálnymi cenami zatiaľ nie je známa. Bude závisieť od cenových výnosov regulačného úradu, s ktorým je VSE v súčasnosti v procese rokovaní. Dá sa však predpokladať, že pokles cien bude výrazný predovšetkým pre kategóriu veľkých domácností, keďže regulátor avizoval, že v nasledujúcom roku nedôjde k deleniu na malé a veľké domácnosti,“ dodal Peško.

Stredoslovenská energetika, a.s. (SSE) v utorok oznámila, že plánuje od budúceho roka znížiť pre domácnosti ceny elektrickej energie. Ako uviedla vedúca internej a externej komunikácie SSE Anna Žatková, zníženie cien sa dotkne najmä tzv. veľkých domácností, ktoré ročne odoberú nad 5 tisíc kilowatthodín (kWh) bez elektrického vykurovania alebo nad 20 tisíc kWh s elektrickým vykurovaním. „SSE reaguje na vývoj situácie na trhu s elektrinou. Zníženie trhových cien elektriny zohľadníme v cenách pre rok 2010. V budúcom roku tak očakávame podobné ceny pre veľké i malé domácnosti, čo bude znamenať výrazné zníženie cien pre skupinu tzv. veľkých domácností, pričom ceny pre malé domácnosti sa udržia na približne rovnakej úrovni ako v tomto roku,“ dodala Žatková. Priaznivý vývoj cien na trhu s elektrinou je podľa SSE spôsobený zníženým dopytom po elektrine vplyvom hospodárskej krízy. Stredoslovenská distribučná spoločnosť tvrdí, že na budúci rok už nakúpila elektrinu pre domácnosti za priaznivé ceny. „Napriek opätovnému miernemu nárastu trhovej ceny elektriny, tak budeme schopní ponúknuť domácnostiam výhodnejšie ceny,“ konštatovala Žatková.

VSE je regionálnou distribučnou spoločnosťou. Jej hlavnou činnosťou je nákup, distribúcia a predaj elektriny pre približne 500 tis. zákazníkov. V súčasnosti spoločnosť distribuuje elektrinu na území košického, prešovského a časti banskobystrického kraja. Fond národného majetku SR vlastní 51 % akcií VSE, akcionárske práva však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Od roku 2003 je vlastníkom 49 % akcií distribučnej spoločnosti nemecká energetická spoločnosť RWE Energy.

SSE je distribučná a dodávateľská energetická spoločnosť. Pôsobí v žilinskom, v banskobystrickom a v časti trenčianskeho kraja, kam dodáva a distribuuje elektrickú energiu pre takmer 700 tis. zákazníkov. SSE vznikla 1. januára 2002. V októbri roku 2002 získala 49 % akcií SSE francúzska spoločnosť Electricité de France. Zvyšok akcií aj naďalej vlastní Fond národného majetku SR, avšak vykonávateľom akcionárskych práv je rezort hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy