PAS navrhuje zjednodušenie odvodového systému

Odvody na sociálne a zdravotné poistenie by sa podľa návrhu Podnikateľskej aliancie Slovenska platili z tzv. superhrubej mzdy, teda zo súčasnej hrubej mzdy zvýšenej o odvody platené zamestnávateľom

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) predstavila svoj návrh na zjednodušenie systému na platenie odvodov. Odvody na sociálne a zdravotné poistenie by sa podľa návrhu PAS platili z tzv. superhrubej mzdy, teda zo súčasnej hrubej mzdy zvýšenej o odvody platené zamestnávateľom. Ďalším krokom by bolo zlúčenie šiestich odvodov platených do základných fondov sociálneho poistenia do jedného 25-percentného sociálneho odvodu hradeného zo superhrubej mzdy, čiže z celkovej ceny práce a stanovenie odvodov na zdravotné poistenie na úrovni 10 % z celkovej ceny práce. PAS tiež navrhuje zjednotiť maximálne vymeriavacie základy na platenie odvodov na 3-násobok priemernej ceny práce v danom roku a zdobrovoľniť poistenie v nezamestnanosti nielen pre živnostníkov, ale aj pre zamestnancov. „Takýto prvý krok vytvorí v budúcnosti priestor na zníženie odvodového zaťaženia, ale až po etape, ktorá zjednoduší a sprehľadní systém,“ povedal na tlačovej besede prezident PAS Martin Krekáč. Jednoduchší odvodový systém bude podľa neho motivovať k tomu, aby sa odvody platili.

V novom odvodovom systéme by neboli odvody rozdelené medzi odvody platené zamestnancom a odvody platené zamestnávateľom, ale jeden sociálny a jeden zdravotný odvod by uhradil za zamestnanca jeho zamestnávateľ. Nové sadzby by platili aj pre samostatne zárobkovo činné osoby. Kvôli tomu, aby sa nezmenilo celkové odvodové zaťaženie živnostníkov, navrhuje PAS základ dane pri stanovovaní ich vymeriavacieho základu na platenie odvodov nedeliť číslom 2 v prípade sociálnych odvodov, resp. číslom 2,14 v prípade zdravotných odvodov, ale základ dane deliť číslom 1,5 pre všetky odvody. Živnostníci by tak počítali odvody z novej výšky vymeriavacieho základu pri použití nových odvodových sadzieb, no výsledná suma odvodov by bola podľa PAS takmer identická s ich súčasnou výškou.

PAS okrem toho navrhuje zrušiť rezervný fond solidarity, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa a adekvátne tomu zvýšiť sadzbu na dôchodkové poistenie. Tento fond totiž podľa PAS aj tak dlhodobo slúži predovšetkým na dotovanie deficitného fondu starobného dôchodkového poistenia. „Existencia rezervného fondu je dnes len zastieraním skutočnej výšky odvodov platených do systému starobného poistenia,“ upozorňuje aliancia. Novým prvkom v odvodovom systéme by malo byť aj ročné zúčtovanie odvodov na sociálne poistenie podobne, ako je tomu v súčasnosti pri zdravotnom poistení. Po skončení roka by tak každý poistenec vykonal ročné zúčtovanie sociálnych odvodov za vlaňajšok, pričom by buď požiadal Sociálnu poisťovňu o vrátenie preplatku alebo by poisťovni uhradil nedoplatok. Odvody do druhého penzijného piliera navrhuje PAS stanoviť vo výške 6,7 % z celkovej ceny práce, čo zodpovedá súčasným 9 % z hrubej mzdy.

Po zavedení tohto nového odvodového systému by podľa PAS nastal výpadok príjmov vo verejných financiách na úrovni 127,5 mil. eur. Po sprehľadnení systému však možno podľa PAS očakávať zníženie motivácie vyhýbať sa plateniu odvodov a preto by mohli byť dopady na verejné financie miernejšie. Nový odvodový systém podľa aliancie mierne zvýši čisté príjmy pre 98 % zamestnancov za predpokladu, že nebudú platiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. „Chceme pri tomto návrhu získať podporu ostatných zamestnávateľských organizácií, ale aj Konfederácie odborových zväzov,“ povedal prezident PAS.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy