Premiér Fico odletel na mimoriadny summit lídrov eurozóny

Bratislava 12. októbra (TASR) – Predseda vlády Robert Fico odletel na mimoriadny summit lídrov členských krajín eurozóny k svetovej finančnej kríze, ktorý sa uskutoční dnes podvečer v Paríži.

Slovensko na tomto rokovaní podľa premiéra podporí spoločný postup všetkých členských krajín, ktorý by mohol obnoviť dôveru na svetových finančných trhoch. Zároveň bude SR zaujímať, aký je názor ostatných krajín k prípadnému uvoľneniu podmienok Paktu stability a rastu Európskej únie (EÚ), ktorý vyžaduje konsolidáciu verejných financií, a či budú aj naďalej platiť maastrichtské kritériá. Slovensko pritom nepodporuje zmenu týchto kritérií, zdôraznil dnes Fico.

Dnešné krízové zasadnutie zvolalo narýchlo v piatok francúzske predsedníctvo EÚ vzhľadom na pokračujúci negatívny vývoj na finančných trhoch. Podľa francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej by sa malo dospieť k dohode na koherentnom postupe a na súbore spoločných opatrení, pričom sa však jednotlivým krajinám má ponechať flexibilita pri ich presadzovaní, zohľadňujúc situáciu v danom štáte. Na mimoriadnej schôdzke sa zúčastní aj šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet a predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Súvisiace články

Aktuálne správy