Poisťovňa Rapid dala podnet na odvolanie viceguvernéra Barta z funkcie

Bratislava 20. júna (TASR) – Viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Barto by mal byť podľa predstaviteľov Prvej česko-slovenskej poisťovne Rapid odvolaný zo svojej funkcie. Dôvodom majú byť podozrenia so spoluorganizovania falšovania verejných listín.

"Vzhľadom na to, že došlo u viceguvernéra k veľmi závažnému pochybeniu, ktoré podľa našej mienky spočíva v tom, že viceguvernér ako funkcionár spoluorganizuje falšovanie verejných listín, ktoré sú v jeho kompetencii, dali sme podnet príslušným orgánom pre vykonanie odvolania viceguvernéra z jeho pozície," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii predseda predstavenstva a. s. Prvá česko-slovenská poisťovňa Rapid Peter Talán. V súvislosti s tým zástupcovia poisťovne oslovili predsedu vlády, prezidenta aj predsedu Národnej rady (NR) SR.

Podľa Talána už dlhšie existovala indícia o falšovaní podpisov viceguvernéra Barta. "Dali sme si vypracovať znalecký posudok a tento posudok jednoznačne potvrdzuje určité fakty," zdôraznil Talán. "Rozdielne znaky sú početné a boli nájdené v rôznych hľadiskách skúmania. Ich hodnota dovoľuje vysloviť negatívny záver ohľadne pravosti v kategorickej rovine. Podpis viceguvernéra je falzifikát," citoval zo záveru znalca predseda dozornej rady poisťovne Juraj Mucha.

Podľa Talána tak už teraz nestojí proti sebe tvrdenie poisťovne voči NBS, ale tvrdenie nezávislého znalca, ktorý je expertom Českej národnej banky (ČNB). "Dnes môžeme zodpovedne vyhlásiť, že naše tvrdenie je opreté o fakty," dodal predseda predstavenstva poisťovne Rapid. S touto skutočnosťou oboznámila poisťovňa príslušné orgány NBS, pokračoval Talán, ale doteraz sa nič neudialo. "Museli sme preto postúpiť túto záležitosť aj príslušným orgánom na riešenie takýchto záležitostí a dali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý falšuje verejné listiny a poškodzuje cudzie práva," dodal.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

TASR sa pokúsi získať reakciu NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy