Embraco Slovakia zvýšilo výrobu za desať rokov 57-násobne

Spišská Nová Ves 6. februára (TASR) - Od roku 1998, kedy spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi rozbehla výrobu kompresorov, zvýšila produkciu 57-násobne.

Spišská Nová Ves 6. februára (TASR) – Od roku 1998, kedy spoločnosť Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi rozbehla výrobu kompresorov, zvýšila produkciu 57-násobne. Dnes si táto firma, ktorá je v súčasnosti najväčším zamestnávateľom v regióne, pripomína desiate výročie svojho vzniku.

Za desať rokov pôsobenia na Spiši preinvestovala vyše 5,41 miliardy Sk, pričom vlani dosiahli investície 125 milióna Sk. Produkcia kompresorov a kondenzačných jednotiek do chladiacich systémov vzrástla zo 75 000 kusov v úvodnom roku na minuloročných 4,3 milióna.

Tržby za vlaňajšok prevýšili úroveň z roku 2006 o takmer dve percentá a dosiahli bezmála 6,27 miliardy Sk. Embraco Slovakia predalo vlani 4,15 milióna kompresorov a kondenzačných jednotiek.

Plán na rok 2008 predpokladá produkciu na približne minuloročnej úrovni. Výroba sa však bude postupne zvyšovať a do roku 2010 dosiahne 5 miliónov kusov za rok.

Počet zamestnancov vzrástol z 340 v roku 1998 na 2 350. Kým v prvých rokoch existencie firma dovážala komponenty na výrobu kompresorov a kondenzačných jednotiek zo zahraničia, v súčasnosti takmer všetky vyrába na Spiši. V roku 2001 prišlo do Spišskej Novej Vsi viac ako 60 dodávateľov, ktorí rokovali o spolupráci s Embracom Slovakia a výsledkom bolo 400 nových pracovných miest.

Generálny riaditeľ Embraco Slovakia Carlos Alberto Xavier dnes prevzal od zástupcu spoločnosti Bureau Veritas medzinárodný certifikát QC 080 000 za fungujúci systém manažmentu nebezpečných látok. Embraco sa zaviazalo idenfitikovať všetky nebezpečné látky vo výrobnom procese, riešiť ich likvidáciu a používať ekologické alternatívy. Medzi látky, ktoré firma z procesov eliminovala, patria ortuť, olovo, šesťmocný chróm, kadmium, polybrómové bifenyly a polybrómové dibenzoétery.

Generálny riaditeľ v rozhovore pre TASR konštatoval, že očakávania, s ktorými prichádzala korporácia na Slovensko pred desiatimi rokmi, sa naplnili. "Myslím, že toto rozhodnutie bolo správne".

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný vyzdvihol, že Embraco spolu s dodávateľmi "pomohlo vyriešiť nezamestnanosť na Spiši, ktorá pred desiatimi rokmi kulminovala okolo 30 % a v súčasnosti klesla na približne tretinu vtedajšieho počtu nezamestnaných".

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Obrazová redakcia TASR vydáva fotoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy