Štátny rozpočet zvyšuje šance na euro, PPP projekty ich znižujú

Bratislava 6. novembra (TASR) – Pravdepodobnosť, že Slovensko prijme euro od roku 2009, sa v októbri zvýšila na 71 % zo septembrových 70 %. Priaznivý vplyv mal vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2008, keďže spĺňa kritériá pre prijatie eura. Rast pravdepodobnosti však stlmili plány na rozsiahlu výstavbu diaľnic prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP), ktoré vláda presadzuje aj napriek varovnému stanovisku ministerstva financií.

Vyplýva to z výsledkov pravidelného prieskumu, v ktorom INEKO a Klub ekonomických analytikov (KEA) skúma názory ekonomických analytikov na prijatie eura. Na októbrovom kole sa zúčastnilo 19 odborníkov, z nich 17 verí v prijatie eura v stanovenom termíne a dvaja neveria.

Podľa prieskumu by Slovensko malo uzavrieť rok 2007 s deficitom verejných financií 2,8 % HDP, čím by splnilo 3-% maastrichtské kritérium. S rezervou by sa malo splniť aj inflačné kritérium. Otázne ostáva naďalej udržateľné plnenie kritérií.

Konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá, odhadli 15 analytici. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,61 SKK/EUR. Odhady sa pohybovali v rozpätí od 32,00 SKK/EUR do 33,30 SKK/EUR.

TASR o tom informoval analytik INEKO Peter Goliaš.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy