Pravdepodobnosť prijatia eura bola v auguste 77-%

Bratislava 5. septembra (TASR) – Pravdepodobnosť, že Slovensko prijme euro od roku 2009 bola v auguste 77-%. Názory odborníkov na plnenie Maastrichtských kritérií sa oproti júlu výrazne nezmenili. Slovensko by malo mať v tomto roku 2,8-% schodok vo verejných financiách a 1,9-% infláciu ku koncu marca 2008. Obe kľúčové kritériá by tak s rezervou splnilo.

Hlavným rizikom na ceste k euru ostáva schopnosť Slovenska plniť kritériá udržateľne, to znamená aj po prípadnom vstupe do eurozóny. Pre deficit verejných financií budú v tomto smere dôležité diskusie o štátnom rozpočte na budúci rok.

Na pravidelnom prieskume INEKO a KEA (Klub ekonomických analytikov) sa v auguste zúčastnilo 15 ekonomických analytikov. Z nich 14 veria, že Slovensko prijme euro od januára 2009, jeden má opačný názor. Do vzorky respondentov pribudol v porovnaní s júlom jeden analytik.

Trinásti analytici odhadli aj konverzný kurz, pri ktorom by sa mohli zamieňať koruny za eurá. Z priemeru ich odhadov vyšiel kurz 32,51 SKK/EUR. Odhady sa pohybovali v rozpätí od 32,00 SKK/EUR do 33,70 SKK/EUR.

Informácie TASR poskytol Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy