USA prešetrujú ratingy pridelené agentúrou Standard & Poor’s

Denník New York Times uviedol, že americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje, či analytici S&P pred finančnou krízou neudeľovali akciám založeným na hypotékach vysoké ratingy na pokyn manažérov agentúry.

Americké ministerstvo spravodlivosti prešetruje, či agentúra Standard & Poor’s pred finančnou krízou neprideľovala v rozpore s pravidlami ratingy desiatkam emisií akcií založených na hypotékach. Informoval o tom vo štvrtok denník New York Times s odvolaním sa na zdroje blízke problematike. Denník uviedol, že vyšetrovanie sa začalo ešte pred tým, ako S&P tento mesiac znížila rating dlhodobých záväzkov USA zo stupňa AAA na úroveň AA+. Ministerstvo spravodlivosti zisťuje, či neexistovali prípady, keď analytici S&P chceli cenným papierom založeným na hypotékach prideliť nižší rating, ale ustúpili názoru vedenia agentúry. New York Times však dodal, že nie je jasné, či ministerstvo prešetruje aj agentúry Moody’s a Fitch.

Denník citoval hovorcu S&P Eda Sweeneyho, ktorý uviedol, že agentúra dostala od viacerých vládnych úradov niekoľko otázok, ktoré sa týkajú posledných rokov. New York Times dodal, že napriek rozhorčeniu nad tým, že ratingové agentúry pred finančnou krízou zlyhali, investori sa stále pri nákupoch vládnych a podnikových cenných papierov vo veľkej miere spoliehajú na ratingy od hlavných agentúr. Okrem toho denník pripomína, že vláda USA celé desaťročia vydávala pravidlá, podľa ktorých sa banky, podielové fondy a iní investori môžu pri svojich rozhodnutiach spoliehať na to, ak cenný papier má rating AAA.

Súvisiace články

Aktuálne správy