Štátna prémia na stavebné sporenie v r.2009 bude asi 66,39 eura

Bratislava 27. júla (TASR) – Štátna prémia na stavebné sporenie na Slovensku sa na rok 2009 navrhuje vo výške 12,5 % z ročného vkladu, najviac v sume 66,39 eur, čo predstavuje pri konverznom kurze sumu 2000 Sk. Toto opatrenie nadobúda účinnosť 1. januára 2009. Vyplýva to z návrhu opatrenia Ministerstva financií (MF) SR, ktoré predkladateľovi tohto predpisu ukladá zákon o stavebnom sporení.

Nová výška maximálnej štátnej prémie kopíruje tohtoročnú úroveň. Aby sa prémia mohla pripísať klientovi stavebnej sporiteľne, mal by vložiť na účet stavebného sporenia 16.000 Sk (531,10 eura).

Štát v rámci podpory zaobstarania bývania občanovi umožnil, aby sa mu ako sporiteľovi pripisovala na účet stavebného sporenia pôvodne prémia 6000 Sk (199,16 eura) za rok. Tá sa nezmenila do roku 2000. Postupne sa jej úroveň však znižovala a zvyšoval sa vymeriavací základ. Časté úpravy zákona o stavebnom sporení s nevôľou sledovali stavebné sporiteľne, keďže ich klienti boli vystavení neistote.

To spôsobilo, že zástupcovia stavebných sporiteľní a MF SR o problematike rokovali. Výsledkom ich stretnutí bola dohoda, že výšku štátnej prémie každoročne upravovanej v zákone o štátnom rozpočte nahradí vzorec na výpočet tohto ukazovateľa. Tento zásadný obrat tak od roku 2005, kedy sa prvý raz vzorec uplatnil, systém stavebného sporenia zastabilizoval.

Vzorec pre výpočet výšky štátnej prémie je založený na referenčnej sadzbe, ktorá sa určí ako aritmetický priemer výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov tvoriacich bázu dlhopisového indexu SDX Burzy cenných papierov v Bratislave. Priemer sa vypočíta za rozhodujúce obdobie, ktorým je 12-mesačné obdobie, od 1. júla do 30. júna.

Dosadením referenčnej sadzby do vzorca vychádza dnes percentuálna výška štátnej prémie na budúci rok 12,5 % z ročného vkladu, čiže nové podmienky na pripísanie štátnej prémie na účet sporiteľa sú totožné s terajšími.

Na Slovensku si stavebné sporenie píše viac ako 15-ročnú históriu. Základom mechanizmu je 6-ročný cyklus stavebného sporenia. Na trhu dnes úvery a medziúvery fyzickým a právnickým osobám ponúkajú tri špecializované banky: Prvá stavebná sporiteľňa, Wüstenrot stavebná sporiteľňa a najmladšia ČSOB Stavebná sporiteľňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy