Novým riaditeľom JAVYS je Peter Mitka

Súčasne s ním boli vymenovaní noví členovia predstavenstva, podpredseda Milan Orešanský a dvaja členovia Miroslav Obert a Ján Horváth

Ministerstvo hospodárstva SR v stredu vymenovalo nové vedenie Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a.s. (JAVYS). Predsedom predstavenstva a zároveň generálnym riaditeľom firmy sa od 1. decembra tohto roku stal Peter Mitka. Súčasne s ním boli vymenovaní noví členovia predstavenstva, podpredseda Milan Orešanský a dvaja členovia, Miroslav Obert a Ján Horváth.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca JAVYS Dobroslav Dobák, Peter Mitka pracoval v minulosti na vedúcich pozíciách vo viacerých spoločnostiach, ako napríklad EON Energie Česká republika, Pricewaterhouse Coopers, či Citibank Corporate Finance. Zároveň realizoval odborné poradenstvo v rámci projektov v oblasti energetiky.

JAVYS zaznamenal k 30. septembru aktuálneho roka hospodársky výsledok pred zdanením vo výške 25,919 mil. eur, čo znamená prekročenie plánu o 15,438 mil. eur. Medzi hlavné faktory, ktoré pozitívne ovplyvnili hospodárenie firmy patrí okrem iného úspora plánu hotovostných nákladov, zníženie prevádzkových nákladov, ale aj úspora mzdových nákladov vyplývajúca z organizačných zmien v spoločnosti.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vznikla premenovaním firmy GovCo, a.s., ktorá prevzala zodpovednosť za prevádzkovanie jadrovej elektrárne V1 od 1. apríla 2006 na základe rozhodnutia vlády SR o privatizácii 66-percentného podielu Slovenských elektrární, a.s. Spoločnosť GovCo vznikla 6. júla 2005 a jej jediným akcionárom sa stal štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Okrem elektrárne V1 Jaslovské Bohunice prevzala spoločnosť GovCo zodpovednosť aj za vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a za zaobchádzanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom. Dva bloky jadrovej elektrárne V1 spoločnosť odstavila z prevádzky na konci roka 2006 resp. 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy