Saudská Arábia plánuje vo februári znížiť produkciu ropy

Rijád 13. januára (TASR) – Saudská Arábia na budúci mesiac zníži produkciu ropy viac, ako nariaďujú ťažobné kvóty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Najväčší svetový exportér čierneho zlata je dokonca v prípade potreby pripravený zájsť ešte ďalej, aby zastavil prepad cien komodity o viac ako 100 USD (75,40 eura) za barel (159 litrov).
Saudský minister energetiky Ali an-Naimi dnes potvrdil, že jeho krajina v súlade s dohodou OPEC o redukcii ťažby znížila od 1. januára produkciu na 8 miliónov barelov ropy denne a vo februári ju plánuje ešte viac utlmiť.
"Urobíme, čo je potrebné, aby sme dosiahli rovnováhu medzi ponukou a dopytom," konštatoval minister.
Zdroj z energetického priemyslu Saudskej Arábie naznačil, že Rijád uvažuje o znížení produkcie o 300.000 barelov denne na 7,7 milióna barelov/deň, čo je najnižšia úroveň za ostatných šesť rokov a o 2 milióny barelov denne menej ako vlani v auguste. Dôvodom je prepad cien ropy z vyše 147 USD/barel, za ktorú sa čierne zlato predávalo minulý rok v júli, na menej ako 40 USD/barel.
Minister však odmietol odpovedať na otázku, či je zníženie ťažby v Saudskej Arábii predzvesťou ďalšieho znižovania produkcie v členských štátoch OPEC.

Súvisiace články

Aktuálne správy