ECB má podľa Liebschera priestor na zvyšovanie úrokov

Viedeň 25. júla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) má priestor pre ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb dokonca aj v situácii, keď ekonomický rast ochabuje. Vyhlásil to dnes člen Rady guvernérov ECB Klaus Liebscher.

`Ešte sme nevyčerpali manévrovací priestor,` pripomenul Liebscher, ktorý je zároveň šéfom rakúskej centrálnej banky, a dodal, že najnovšie ekonomické údaje ho neprekvapili. Dokonca očakával slabšie výsledky za druhý kvartál.

Liebscher poskytol toto vyhlásenie po zverejnení informácií o poklese podnikateľskej dôvery v Nemecku na najnižšiu úroveň od teroristických útokov na USA v septembri 2001. Ďalšie štatistiky potvrdili, že aj výkon európskeho priemyslu a služieb klesá, čo zvyšuje riziko recesie v 15 krajinách eurozóny. ECB pritom 3. júla zvýšila kľúčové úrokové sadzby o 25 bázických bodov na 4,25 %, aby utlmila infláciu, ktorá v júni zrýchlila na 4 % a dosiahla najvyššiu úroveň za 16 rokov.

`Existuje riziko, že ECB ešte zvýši úrokové sadzby. Liebscherov komentár na to upozorňuje,` domnieva sa Gareth Claase, ekonóm Royal bank of Scotland.

Kurz eura po Liebscherovych slovách stúpol na 1,5731 USD/EUR z 1,5710 USD/EUR.

Čo sa týka inflácie, jej vývoj podľa Liebschera nie je možné jednoznačne predpovedať. `Veľmi ma znepokojuje jej súčasná úroveň. Je absolútne nevyhnutné zabrániť akýmkoľvek sekundárnym efektom,` pripomenul.

ECB sa obáva, že firmy dvihnú ceny a odbory budú tlačiť na rast platov v rámci kompenzácie za zvýšené životné náklady.

`Je to o prevencii. Tá bola pre mňa vždy atraktívnejšia ako liečba. A to stále platí,` uviedol.

ECB minulý mesiac už druhýkrát v tomto roku upravila prognózu inflácie smerom nahor a odhaduje, že v roku 2008 dosiahne v priemere 3,4 % a nasledujúci rok 2,4 %. Jej cieľom však je udržať infláciou pod hranicou 2 %.

Rast cien totiž prehlbuje spomaľovanie ekonomiky, pretože stenčuje rozpočty domácností a zvyšuje výrobné ceny. ECB v júnovej prognóze odhadla, že hospodársky rast eurozóny dosiahne tento rok 1,8 % a v roku 2009 spomalí ešte na 1,5 %.

`Nemôžeme vylúčiť, že budeme znovu musieť znížiť predpoveď hospodárskeho rastu,` domnieva sa Liebscher, ktorý však odmieta názor, že všetko sa zhoršuje. Podľa neho sa eurozóna začne v 4. kvartáli 2008 zotavovať.

Liebschera vo funkcii guvernéra rakúskej centrálnej banky vystrieda od 1. septembra Ewald Nowotny.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy