Inflácia v eurozóne sa v marci spomalila na 1,5 %

Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci spomalil, s čím sa síce počítalo, tempo spomalenia však bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Ukázal to dnes zverejnený rýchly odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Podľa Eurostatu dosiahla medziročná inflácia v krajinách eurozóny tento mesiac 1,5 %, zatiaľ čo vo februári sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2 %, čo znamenalo 4-ročné maximum. Ekonómovia počítali so spomalením rastu spotrebiteľských cien len na 1,8 %.
Do veľkej miery sa pod tento vývoj podpísalo spomalenie rastu cien energií. Ich rast dosiahol 7,3 %, zatiaľ čo vo februári sa medziročne zvýšili až o 9,3 %. Pomalší než vo februári bol aj rast cien potravín, ako aj služieb.
Jadrová inflácia, teda bez započítania nestabilných cien potravín, alkoholických nápojov, tabakových výrobkov a energií, dosiahla v marci 0,7 % oproti 0,9-% úrovni vo februári. Aj v tomto prípade bol rast spotrebiteľských cien o niečo slabší, než očakávali analytici. Tí počítali s rastom jadrových spotrebiteľských cien o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy