Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny sa v marci nečakane zrýchlilo

Tempo rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa v marci nečakane zrýchlilo a dosiahlo najvyššiu úroveň za takmer šesť rokov. Prispelo k tomu zrýchlenie oboch kľúčových sektorov – služieb aj výroby. Vyplýva to z predbežného odhadu spoločnosti Markit.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit index nákupných manažérov (PMI) zo súkromného sektora eurozóny v marci 2017 vzrástol na 56,7 bodu z 56 bodov vo februári a je najvyšší za 71 mesiacov, od apríla 2011. Analytici pritom očakávali, že index klesne na 55,8 bodu.
Hodnota indexu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov. Tá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu a PMI eurozóny sa drží nad touto hranicou od júla 2013.
Priemerný PMI za celý 1. kvartál 2017 dosiahol 55,7 bodu a je najvyšší od 1. štvrťroku 2011.
Motorom rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny boli aj v marci oba sektory: služieb aj výroby. A zároveň sa zrýchlila tvorba nových pracovných miest, ktorá je najväčšia za šesť rokov. V nemeckom sektore služieb dokonca tempo rastu nových pracovných miest dosiahlo úroveň, ktorú krajina nezažila za celých 20 rokov od zbierania týchto štatistických údajov.
Údaje z jednotlivých štátov ukázali, že rast PMI zaznamenali tento mesiac obe najväčšie ekonomiky bloku: Nemecko aj Francúzsko. Konkrétne PMI nemeckého výrobného sektora sa v marci zvýšil na 57 bodu z 56,1 bodu vo februári a dosiahol 70-mesačné maximum a kombinovaný PMI Francúzska stúpol na 57,6 z 55,9 bodu a je najvyšší od mája 2011.
Prieskum tiež ukázal, že PMI dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v marci zvýšil na 56,6 z 55,5 bodu vo februári, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa zníži na 55,3 bodu.
Aj PMI výrobného sektora eurozóny tento mesiac stúpol na 56,2 z 55,4 bodu a prekonal odhady expertov, ktorí počítali s jeho poklesom na 55,3 bodu.
Marcová hodnota PMI signalizuje, že eurozóna by mohla dosiahnuť v 1. štvrťroku svoj najlepší výsledok za šesť rokov, uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. Na základe PMI odhaduje, že sa hrubý domáci produkt eurozóny v prvých troch mesiacoch roka zvýši medzikvartálne o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy