Bezpečnostná novinka: K bankomatu už len so smartfónom

, ČTK Foto: TASR/Martin Baumann

Klienti americkej banky Wells Fargo & Co môžu vo všetkých jej bankomatoch v Spojených štátoch vyberať peniaze len pomocou inteligentného telefónu. Odklon od kamenných pobočiek a modernizáciu bankomatov už ohlásili aj ďalšie banky, vrátane Bank of America a JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo je ale prvá, ktorá bezkontaktné bankomaty inštalovala v celej svojej sieti.

Na pilotný projekt vo vybraných lokalitách môže 20 miliónov klientov Wellls Fargo vo svojich inteligentných telefónoch využívať aplikáciu banky vo všetkých 13 tisíc bankomatoch na území USA. Peniaze si vyberú len zadaním dvoch kódov, svojho identifikačného a osemmiestneho kódu pre transakciu, uviedol zástupca banky zodpovedný za sekciu bankomatov Jonathan Velline.

Banka týmto spôsobom posilnila ochranu proti zneužitiu dát. Identifikáciou v dvoch krokoch sa toto riziko znižuje, zdôraznil Velline. Banka tým ale tiež eliminovala riziko skimmingu, teda kopírovania platobných kariet pomocou špeciálneho snímacieho zariadenia, ktoré páchatelia umiestňujú priamo na bankomaty, s čím máme skúsenosti aj na Slovensku.

Wells Fargo, ktorá je v USA treťou najväčšou bankou a najväčším poskytovateľom hypoték, sa teraz spamätáva zo škandálu okolo falošných účtov. Ten vypukol vlani na jeseň, keď sa ukázalo, že zamestnanci banky postupne vytvorili bez vedomia zákazníkov asi dva milióny účtov, aby splnili ciele predaja. Wells Fargo odvtedy zápasí so žalobami a zaznamenala aj značný prepad v počte novootvorených účtov. Jej čistý zisk v štvrtom štvrťroku medziročne klesol o 6,4 percenta na 4,87 miliardy dolárov. Ide o piaty pokles štvrťročného zisku za sebou.

Súvisiace články

Aktuálne správy