Francúzska inflácia sa vo februári mierne spomalila na 1,2 %

Francúzska inflácia sa vo februári mierne spomalila. Index spotrebiteľských cien vo februári 2017 medziročne vzrástol o 1,2 % po 1,3-% zvýšení v januári, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee.

Francúzska inflácia sa vo februári mierne spomalila.
Index spotrebiteľských cien vo februári 2017 medziročne vzrástol o 1,2 % po 1,3-% zvýšení v januári, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee. Vývoj inflácie bol v súlade s očakávaniami ekonómov.
Ceny čerstvých potravín v januári vyskočili o 11 % a ceny energií stúpli o 11,4 %. Ceny služieb sa zvýšili o 1,1 %. Naopak ceny výrobkov klesli o 1,6 %.
V medzimesačnom porovnaní francúzske spotrebiteľské ceny vo vzrástli o 0,1 % po 0,2-% poklese v januári, čo takisto bolo v súlade s prognózami ekonómov.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, sa vo februári spomalila na 0,2 % z 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vo februári medziročne stúpol o 1,4 % po 1,6-% náraste v januári. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizovaný index zvýšil o 0,2 % po 0,3-% poklese v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy