Tromfy AFD: Dáme zbohom azylantom, vrátime sa k marke a stiahneme domov zlato

, patria Foto: TASR/AP

Nemecko by sa malo pripraviť na opätovné zavedenie nemeckej marky, repatriáciu svojich zlatých rezerv späť do krajiny a na to, že pošle domov 200 tisíc odmietnutých azylantov ročne. S takýmito vyhláseniami prišla Alternatíva pre Nemecko, známa pod skratkou AFD.

Nemci by rovnako ako Briti mali dostať možnosť hlasovať o svojom odchode z Európskej únie, znie ďalší z predvolebných vyhlásení AFD, ktorá pol roka pred termínom volieb sleduje pokles svojich  preferencií.

Nemecko by podľa kontúr predvolebného plánu AFD malo získať späť zo sveta všetky zlaté rezervy a ukončiť svoje členstvo v eurozóne, ktorá pre najsilnejšiu nemeckú ekonomiku znamená "neakceptovateľné finančné riziko".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa zástupcov Alternatívy zlyhala pri riešení všetkých zásadných kríz:
-menovej krízy,
-krízy dodávok energií,
-migračnej  krízy a konfrontácie kresťanského sveta s tým islamským.

"Nelegálni migranti musia byť deportovaní," vyhlásila pre médiá zástupkyňa lídrov strany Frauke Petryová.

Práve migračný kríza v Európe bola hlavným motorom v priebehu minulého roka pri raste preferencií AFD až na výslnie. Dnes má ale AFD najmenej dve ťažkosti:
– nedokázala vyťažiť zo zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta
– na domácej scéne jej komplikuje život postava menom Martin Schulz.

Martin Schulz je bývalý líder európskeho parlamentu, ktorý sa vrátil na domáce scénu a bude rivalom v nastávajúcich o voľbách proti Angele Merkelovej. Pre AFD to predstavuje kompiláciu, pretože on sám je natoľko vyhranený a kontroverzný, že "alternativcom" odčerpá nemálo hlasov.

Voľby sa v Nemecku uskutočnia 24. septembra. Podľa najnovšieho prieskumu z dielne Forsa preferencie AFD od vlaňajšieho mája klesol na približne 8 zo 14 percent. Merkelovej CDU sa pohybuje okolo 33 percent a sociálni demokrati majú okolo 32 percent. Volebná realita ale môže byť úplne iná.

Súvisiace články

Aktuálne správy