Talianske testy neodhalili vo vozidlách manipulatívny softvér

Taliansko predložilo Európskej komisii kompletnú správu o testovaných automobiloch. Rím v správe konštatuje, že ani v jednom z 18 testovaných vozidiel emisnej normy Euro 5, medzi ktorými boli modely Fiatu, Mercedesu a BMW, neodhalil prítomnosť nelegálneho softvéru.
Taliansko nariadilo testovanie rôznych modelov po tom, čo sa prevalil emisný škandál Volkswagenu. Vláda už vlani oznámila, že pri testoch neodhalila žiadne zariadenia, ktoré manipulujú s hodnotami emisií.
Výsledky správy potvrdzujú odmietavý postoj Ríma k podozreniam, že s emisiami manipuloval aj koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Americko-taliansky koncern v súčasnosti čelí najmä tlaku úradov v USA, no aj v Európe vznikli voči nemu podozrenia.
Medzi Talianskom a Nemeckom sa už pred časom rozhoreli spory o možnom manipulatívnom softvére vo vozidlách FCA. Nemecká vláda sa odvoláva na údaje Spolkového úradu pre cestnú premávku (KBA), no aj Európska komisia opakovane vyzývala Rím, aby toto podozrenie preveril. Taliansky minister dopravy Graziano Delrio zdôraznil, že ich testy neodhalili žiadne nezrovnalosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy