Inflácia v Turecku vo februári zrýchlila a prekročila 10 %

Inflácia v Turecku vo februári zrýchlila a prvýkrát od roku 2012 prekročila hranicu 10 %. Februárový vývoj spotrebiteľských cien prekonal aj očakávania ekonómov. Oznámil to dnes štatistický úrad Turkstat.
Presnejšie, index spotrebiteľských cien v Turecku sa vo februári vyšplhal na 10,13 % z januárových 9,22 %. Inflácia dosiahla dvojciferné číslo prvýkrát od apríla 2012. Analytici pritom odhadovali, že sa tempo jej rastu minulý mesiac zrýchli len mierne na 9,77 %.
Dôvodom väčšej, ako očakávanej inflácie bolo prudké zdraženie dopravy, zdravotnej starostlivosti a tiež potravín. Najviac však vo februári stúpli ceny alkoholických nápojov a tabaku, medziročne o 21,7 %. Náklady na dopravu sa zvýšili o takmer 18 % a ceny rozličného tovaru a ceny služieb o 12,8 %.
Prispelo k tomu aj oslabenie tureckej líry, ktorej kurz sa v 2. polovici 2016 strmo znížil, aj keď práve vo februári sa začal zotavovať oproti doláru a euru, čiastočne vďaka menovej politike centrálnej banky, ktorá zvýšila kľúčové úrokové sadzby.
V medzimesačnom porovnaní sa tempo rastu spotrebiteľských cien v Turecku vo februári spomalilo na 0,81 % z 2,46 % v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy