Počet nových nezamestnaných v USA sa znížil

Americké ministerstvo práce informovalo, že počet nových nezamestnaných v krajine sa minulý týždeň zmenšil o 19 tis. na 242 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň znížil o 19 tis. na 242 tis., čo je najnižšia úroveň od marca 1973. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, klesol o 6 250 na 234 250, čiže najnižšie od apríla 1973.

Celkovo v USA poberá podporu v nezamestnanosti 2,07 mil. ľudí, čo je medziročný pokles o vyše 7 percent. Počet nových nezamestnaných v krajine je pod hranicou 300 tis. už dva roky. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1970. „Firmy zisťujú, že je čoraz ťažšie získať nových zamestnancov,“ uviedol Ian Shepherdson, hlavný ekonóm spoločnosti Pantheon Macroeconomics.

Miera nezamestnanosti v USA je na úrovni 4,8 percenta, čiže v blízkosti úrovne, ktorú väčšina ekonómov považuje za úplnú zamestnanosť. Americké ministerstvo práce na budúci týždeň zverejní správu o tvorbe pracovných miest vo februári. Ekonómovia oslovení v prieskume spoločnosti FactSet odhadujú, že v hospodárstve USA vo februári vzniklo 175 tis. nových pracovných pozícií a miera nezamestnanosti klesla na 4,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy