Nálada amerických spotrebiteľov je na vyše 15-ročnom maxime

Index dôvery spotrebiteľov v USA, ktorý zostavuje výskumná organizácia Conference Board, vo februári stúpol na 114,8 bodu z januárových 111,6 bodu.

Nálada amerických spotrebiteľov sa vo februári zlepšila a dostala sa na najvyššiu úroveň za viac ako 15 rokov. Index dôvery spotrebiteľov v USA, ktorý zostavuje americká výskumná organizácia Conference Board, posilnil na 114,8 bodu z januárových 111,6 bodu, čiže najvyššie od júla 2001. Spotrebitelia v krajine vo februári zlepšili hodnotenie terajších podmienok a optimistickejšie sú aj ich očakávania.

„Celkovo spotrebitelia predpokladajú, že hospodárstvo bude v nadchádzajúcich mesiacoch pokračovať v raste,“ povedala Lynn Francová, šéfka oddelenia ekonomických indikátorov v organizácii Conference Board. Američania majú celkovo dobrú náladu odvtedy, ako sa zvolením Donalda Trumpa za prezidenta v novembri minulého roka skončila ostrá predvolebná kampaň a vzrástla pravdepodobnosť redukcie daní. Ekonómovia pozorne sledujú náladu spotrebiteľov, pretože ich výdavky tvoria zhruba 70 percent ekonomickej aktivity USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy