Priemerná dočasná PN na Slovensku v januári stúpla

V porovnaní s decembrom minulého roka sa priemerná dočasná PN zvýšila o 0,57 percentuálneho bodu na 4,09 %, medziročne to bolo viac o 0,54 percentuálneho bodu.

Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku bola v januári tohto roka na úrovni 4,09 %. V porovnaní s decembrom minulého roka je to viac o 0,57 percentuálneho bodu, medziročne priemerná PN v januári stúpla o 0,54 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Najnižšiu dočasnú PN vykázal v prvom mesiaci tohto roka mesiaci Bratislavský kraj, a to 2,42 %. Nasleduje Banskobystrický kraj, kde priemerná dočasná PN dosiahla 3,66 %. Tretie najnižšie percento dočasnej PN evidoval Nitriansky kraj. V tomto kraji bola v januári priemerná dočasná PN na úrovni 3,98 %. Naopak, najvyššie percento dočasnej PN mali Prešovský, Žilinský a Trenčiansky kraj. V Prešovskom kraji priemerná dočasná PN dosiahla 5,34 %, v Žilinskom kraji 5,03 % a v Trenčianskom kraji 4,52 %. Ide o údaj, ktorý vychádza z podielu práceneschopných osôb voči celkovému počtu nemocensky poistených osôb v danom mesiaci.

Priemerné obdobie trvania PN na Slovensku v januári predstavovalo 44,5 dňa. Najdlhšie priemerná PN trvala v Žilinskom a Prešovskom kraji, a to cez 48 dní. Najkratšie trvanie dočasnej PN vykázal Bratislavský kraj, kde PN trvala v priemere 35 dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy