Myslí na všetko: Trump nakúpil 3643 internetových domén, slúžia ako poistka

, CNN Foto: SITA/AP

Prezident USA a realitný magnát Donald Trump kupuje vo veľkom internetové domény. Nielen stránky odkazujúce na jeho obchodné či prezidentská témy, ale neraz aj adresy s nie príliš lichotivými názvami. Podľa CNN Trump počas posledných rokov zaregistroval 3 643 domén. Z nich 93 kúpil, keď spúšťal svoju prezidentskú kampaň.

Trumpova záľuba vo využívaní Twitteru na písanie krátkych správ je všeobecne známa, význam nadobudla počas prezidentskej kampane. CNN poodhalila, že Trump si silu internetu uvedomil už o niekoľko rokov skôr. Svoju vôbec prvú doménu DonaldjTrump.com si kúpil v roku 1997. Už začiatkom nového storočia sa však pustil do registrácie internetových adries vo veľkom. Ako majiteľ siete hotelov a kasín si nechal registrovať veľa domén, ktorých názov mohol akokoľvek súvisieť s jeho biznisom – napríklad TrumpOrganization.com či TrumpBuilding.org.

Muž, ktorý vďaka svojmu agresívnemu a podľa mnohých urážlivému verejnému vystupovaniu vďačí za celý rad nepriateľov, však nenechal ležať ladom ani adresy, ktoré mohla využiť konkurencia či jeho názoroví oponenti. Vlastní preto aj domény TrumpFraud.org či TrumpScam.com odkazujúce na slovo podvod.

Na možných kritikov sa podľa CNN pripravoval napríklad v roku 2007, keď rozbiehal firmu Trump Network založenú na princípe používanom spoločnosťami Amway alebo Herbalife, ktorý býva označovaný za pyramídovú schému. Registroval si teda nielen TrumpNetwork.com, ale aj TrumpNetworkFraud.com či TrumpNetworkPyramidScheme.com. Podobne sa Trump poistil v prípade svojej univerzity, ktorú kritici označujú za drahú školu s nekvalitnou výučbou. V súvislosti s ňou si registroval viac ako 150 domén, mnohé s negatívne podfarbenými názvami. Bývalá hviezda televíznej reality šou známa svojimi verbálnymi útokmi na verejné osobnosti či mediálne celebrity si registrovala aj doménu ImBeingSuedByTheDonald.com (Žaluje ma Donald).

"Ten, kto si kupuje podobné domény, dopredu myslí na to, že sa okolo neho môžu vynoriť obvinenia. Najrešpektovanejšie organizácie si podobné stránky nekupujú," cituje CNN experta na internetový marketing Brucea Rubina. Drvivá väčšina sú len prázdne stránky, len 50 z týchto domén sú jedinečné webové stránky pre Trumpove firmy. Ďalších 400 slúži na presmerovanie a hŕstka z nich vás dostane na celkom podivné miesta.

O tom, že prezidentskú kandidatúru zvažoval už pred niekoľkými rokmi, svedčí podľa CNN fakt, že si v roku 2012 rezervoval domény VoteAgainstTrump.com, TrumpMustGo.com či NoMoreTrump.com nabádajúce na voľbu proti nemu. "Celkovo má americký prezident zaregistrovaných 3 643 domén," uviedla CNN.

Na samotných stránkach ich vlastníka nezistíte, väčšina z tých negatívnych zobrazuje len čisto bielu obrazovku. Televízna stanica, ktorá patrí medzi médiá najviac kritizované Bielym domom za údajné vytváranie falošných správ o osobe prezidenta (bez dôkazov), dospela k svojim záverom s využitím služby DomainTools uľahčujúcu vyhľadanie spojenia medzi doménou a jej vlastníkom. Trumpov tím podľa CNN na žiadosti o komentár nereagoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy