Bývalý šéf FEDu: Trumpovi a Brexitu pomohlo utrpenie po celom svete

, CNBC Foto: SITA/AP

Bývalý predseda Federálneho rezervného systému Alan Greenspan poukazuje na to, že vzostup ekonomického populizmu po celom svete pochádza z rokov nízkeho rastu, čo bude mať vážny dopad na globálnu ekonomiku.

Dnes už 90-ročný Greenspan, známy ako "maestro" americkej ekonomiky, povedal, že prekvapivé volebné víťazstvo Donalda Trumpa v Spojených štátoch a výsledok referenda o Brexite, sú dva najviac do očí bijúce príklady hnutia, ktoré v súčasnosti berie svet útokom.

"Populizmus nie je štruktúrovaná ekonomická filozofia, ako kapitalizmus, socializmus či komunizmus," povedal publiku Hospodárskeho klubu v New Yorku. "Ale je to výkrik bolesti ľudu, čoho sa chytili niektorí politickí predstavitelia aby túto bolesť zmiernili."

Globálna ekonomika sa stále snaží zotaviť z finančnej krízy a veľkej recesie, ktorá skončila v roku 2009. Hoci si USA od vtedy udržujú rast, HDP nikdy neprekročili rast o 3 percentá za jediný rok, ide o najpomalšiu rastovú trajektóriu od Veľkej depresie. Greenspanovi nástupcovia vo vedení Fedu sa roky snažia tlačiť rast prostredníctvom ultranízkych úrokových  sadzieb, a rozšírením súvah centrálnej banky na 4,5 bilióna dolárov, pomocou troch kôl nákupu dlhopisov, známe ako kvantitatívneho uvoľňovanie.

Tieto kroky Greenspan odmietol komentovať. Namiesto toho z ekonomickej anamnézy obvinil pomalé presadzovanie sociálnych programov, ktoré podľa neho vzali peniaze, ktoré mali byť vynaložené ako investície. Výdavky na programy, ako je sociálne zabezpečenie, dnes predstavujú 13 percent HDP, v porovnaní s 5 percentami v roku 1965. "Nároky presne vykresľujú potrebu. Financovanie je v konečnom dôsledku to, čo je nutné urobiť pre rast produktivity, a ako viete rast produktivity je základom pre akúkoľvek hospodársku činnosť, a najmä rast životnej úrovne," povedal Greenspan, ktorý neverí, že na riešenie problémov sociálneho zabezpečenia nie je dostatočná politickú vôľa vo Washingtone. "Politický systém preukázal, že v existujúcej štruktúre nie je schopný zvládnuť tento problém," povedal Greenspan.

Súvisiace články

Aktuálne správy