Tri kroky pre záchranu eurozóny: Ak politici ignorujú realitu, vývoj je neudržateľný

, Natixis Foto: SITA/AP

Z eurozóny po roku 2011 zmizla mobilita kapitálu medzi jednotlivými členskými krajinami a to má veľmi negatívne dôsledky pre celú menovú úniu.

Krajiny na periférii už nie sú schopné požičiavať si od krajín jadra. To ich núti k zníženiu ich vonkajších deficitov. Takéto zníženie však znamená nutnosť prudkého poklesu domáceho dopytu a investícií. Nemecko a Holandsko vytvárajú veľké vonkajšie prebytky, avšak za danej situácie nepožičiavajú krajinám na periférii, ich pôžičky mieria do zvyšku sveta. To je pre eurozónu jednoznačne negatívne. Preto je potrebné, aby bola v eurozóne rýchlo obnovená mobilita kapitálu.

To neznamená, že musí byť obnovená dôvera Nemecka a Holandska voči dlžníkom na periférii. A že krajiny s problematickou fiškálnou situáciou opäť obnovia svoju fiškálnu solventnosť. Krajiny, ktorých bankový systém sa nachádza v problémoch, ho musia rekapitalizovať a vyčistiť súvahy bánk. Iba tak môže dôjsť k opätovnému zjednoteniu medzibankového trhu eurozóny.

Rastúce rozdiely v produktovej špecializácii jednotlivých členských krajín eurozóny vedú k zvyšovaniu rozdielov v životnom štandarde. Z politického a sociálneho hľadiska bude takýto vývoj neudržateľný v prípade, že nebude silnieť federalizmus a najmä ak nebudú zavedené permanentné transfery príjmov medzi jednotlivými krajinami.Dnes sú najnižšie v tomto ohľade príjmy v Grécku a Portugalsku.

Potrebné by bolo najmä vytvorenie spoločne financovanej podpory v nezamestnanosti, vytvorenie celoeurópskeho systému rekvalifikácie a programu financovania bývania pre najchudobnejšie vrstvy spoločnosti. Zároveň aj vytvorenie eurodlhopisov, ktoré by slúžili na financovanie časti dlhov krajín, ktoré majú tak vysoké úrokové náklady, že musia pristúpiť na veľmi reštriktívnu fiškálnu politiku dusiacu ich hospodárstvo.

Ak by teda bola ekonomická politika eurozóny založená na realite, muselo by dôjsť:
– k obnove solventnosti periférie a  tamojšieho bankového systému,
– k federalizáci,
– ku vzniku eurodlhopisov.

Realisticky sa však dá očakávať iba určité zlepšenie fiškálnej solventnosti  a dohodu o rekapitalizácii talianskych bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy