Kam po Brexite? Investori volia Nemecko

, CNBC;EY Foto: SITA/AP

Britský parlament už začal prejednávať návrh zákona o aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy a globálni investori už nejaký ten čas premýšľajú, čo si počnú, keď sa Brexit stane realitou. Za najlepšiu destináciu pre presun aktív sa podľa najnovšej štúdie spoločnosti EY považuje Nemecko.

Kladné rozhodnutie obyvateľstva Veľkej Británie v referende o vystúpení z Európskej únie donútilo globálnych investorov prehodnotiť svoje tamojšie aktivity. Podľa štúdie spoločnosti EY plánuje 14 percent všetkých zahraničných investorov, ktorí sa angažujú na britských ostrovoch, v nasledujúcich troch rokoch presunúť či zmeniť svoje tamojšie operácie alebo ich časť.

Za top destináciu pre presun aktivít bolo označené Nemecko. Podľa štúdie EY ho preferuje 54 percent investorov, ktorí premýšľajú o presune svojich investícií z britských ostrovov. Nasleduje Holandsko s 33 percentami a Francúzsko s ôsmimi percentami.

Sedem z desiatich tamojších zahraničných investorov potvrdilo, že budú plánovaným Brexitom výrazne ovplyvnení. Jedným z odvetví sú finančné služby, ktoré majú najmenej pozitívny výhľad čo sa týka ďalšieho vývoja. Začiatkom tohto mesiaca varovali banky UBS a HSBC, že každá z nich sa už teraz chystá presunúť zhruba tisíc pracovných miest z Veľkej Británie. Podľa štúdie spoločnosti EY predstavuje Brexit omnoho vyššie riziko pre finančný sektor ako pre ostatné oblasti ekonomiky.

Pre Európu všeobecne sa ale situácia zdá byť priaznivá. Z 254 globálnych investorov uviedlo 56 percent, že v priebehu nasledujúcich troch rokov plánujú rozšíriť svoje európske aktivity. "Je povzbudzujúce, že investori majú naďalej chuť investovať v Európe, a to napriek tamojšej nestabilite a spoločnému geopolitickému prostrediu," citoval server CNBC slová Andy Baldwina zo spoločnosti EY. Skôr než politických záležitostí sa investori podľa štúdie obávajú volatility menových kurzov, cien komodít a výkyvov na kapitálových trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy