Britská ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli viac, než sa čakalo

Britská ekonomika zaznamenala vo 4. kvartáli rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch, rast bol však výraznejší, než sa očakávalo. Poukázali na to dnes zverejnené predbežné údaje britského štatistického úradu ONS. Obavy zo zhoršenia vývoja ekonomiky v dôsledku brexitu sa tak zatiaľ nenaplnili.
Hrubý domáci produkt (HDP) Británie vzrástol v poslednom kvartáli minulého roka medzištvrťročne o 0,6 %. To je rovnaké tempo rastu ako v 3. aj 2. štvrťroku, ekonómovia ale počítali s miernym spomalením rastu na 0,5 %.
Pod vyššie než očakávané tempo rastu britskej ekonomiky sa podľa ONS do veľkej miery podpísali spotrebiteľské výdavky, ktoré podporili kľúčový sektor služieb. Ten zaznamenal rast o 0,8 %. Iné sektory, ako výrobný či stavebný sektor, nemali na vyššom než očakávanom raste britskej ekonomiky významný podiel, dodal ONS.
V medziročnom porovnaní vzrástla britská ekonomika vo 4. štvrťroku o 2,2 %. V porovnaní s odhadmi ekonómov tak opäť mierne zrýchlila tempo rastu, keďže ekonómovia očakávali rast na úrovni 2,1 %.
Za celý rok 2016 sa tempo rastu spomalilo a dosiahlo 2 %. Na porovnanie, v roku 2015 vzrástla ekonomika Británie o 2,2 %.
Čo sa týka tohto roka, ekonómovia počítajú s problémami. Dôvodom je pokles kurzu libry, ktorý spôsobuje rast inflácie. To povedie k obmedzeniu výdavkov spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy