Bánovce nad Bebravou chcú zrekonštruovať dom opatrovateľskej služby

Zabezpečiť práce na obnove a znížení energetickej náročnosti Domu opatrovateľskej služby (DOS) na Ulici 5. apríla plánuje samospráva Bánoviec nad Bebravou. Na dodávateľa prác už vyhlásila verejnú súťaž, náklady na realizáciu odhadla na takmer 400.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to z oznámenia, ktoré uverejnila vo vestníku verejného obstarávania.
„Ide o mestskú budovu, v ktorej žijú prevažne starší občania. Je v doslova havarijnom stave, ľudia tam majú pribité okná klincami, fučí tam, preto ju chceme kompletne zrekonštruovať,“ povedal pred časom primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.
Samospráva chce na DOS, kde je 48 bytov, zatepliť obvodový plášť, strechu a strop suterénu, vymeniť okná a vstupné dvere, zmodernizovať vykurovací systém, vyhotoviť novú elektroinštaláciu a zabezpečiť výmenu krytiny či iné sanačné práce, ktoré by mali viesť ku zníženiu tepelných strát.
Náklady na realizáciu prác odhadla bánovská radnica na 397.593,94 eura bez DPH. Svoje ponuky môžu záujemcovia predkladať do 25. januára 2017. Kritériom pre výber víťaza súťaže je najnižšia cena.
Investíciu plánuje samospráva financovať z úveru vo výške približne 338.000 eur, ktorý bude na tento účel žiadať od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), tiež z vlastných zdrojov v sume asi 138.000 eur.
V prípade, že ŠFRB mestu poskytne úver, tento sa premietne aj do nájomného v DOS. V súčasnosti majú nájomníci náklady na bývanie vo výške od 70 do 120 eur mesačne, po započítaní úveru by mali dosiahnuť 100 až 150 eur. „Zateplenie a výmena okien sa však premietnu do nákladov na dodávku tepla, takže výsledný nárast nákladov nebude taký výrazný, a to pri značnom zvýšení komfortu bývania v bytovom dome,“ dodala pred časom radnica.

Súvisiace články

Aktuálne správy