Doprava v ŽSK má na budúci rok hospodáriť so sumou 32,84 milióna eur

Oblasť dopravy v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) má podľa návrhu rozpočtu na rok 2017, ktorý budú v pondelok 19. decembra schvaľovať poslanci zastupiteľstva ŽSK, hospodáriť so sumou 32.843.000 eur. V porovnaní s tohtoročným rozpočtom ide o zvýšenie financií o 1,7 milióna eur (5,6 percenta). TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.
„ŽSK patrí k prirodzeným dopravným uzlom spájajúcim západ Európy s východom a juh so severom. Oblasť dopravy a zvlášť kvalitná cestná infraštruktúra je pre ďalší rast Žilinského kraja absolútne kľúčovou a úzko súvisí s rozvojom cestovného ruchu, zamestnanosťou a prílevom nových investícií. Rekonštrukcie ciest a ich údržba preto patria medzi priority nášho kraja,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.
Kapitálové výdavky v oblasti dopravy počítajú pre budúci rok so sumou 7,6 milióna eur a počas roka sa budú zvyšovať podľa aktuálnych potrieb. „V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 sú výdavky vyššie o 100.000 eur. Investované budú do opravy krajských ciest a do novej techniky pre cestárov. Pribudne päť nových sypacích nadstavieb za 200.000 eur a za takmer 560.000 eur tiež nové traktory,“ uviedla Záteková.
Doplnila, že budúcoročný rozpočet ráta rovnako s investíciami vo výške 640.000 eur na opravu cesty II. triedy medzi Turzovkou a Semetešom, 350.000 eur na opravu cesty III. triedy medzi Liptovským Hrádkom a Dovalovom a 765.000 eur na rekonštrukciu mosta ponad rieku Belá v Liptovskom Hrádku. „Do opravy oravských mostov cez potok Zázrivka a cez potok v obci Klin vyčlenil kraj dovedna 300.000 eur. Most sa bude obnovovať i v Kotešovej, naň je schválená suma 350.000 eur. Najvýznamnejšou investíciou na Turci bude rekonštrukcia oporného múru v Jasenove vo výške 500.000 eur,“ dodala hovorkyňa ŽSK.
Najväčšie zvýšenie rozpočtu dopravy je v bežných výdavkoch, a to o takmer päť percent oproti roku 2016. „Klesá počet cestujúcich, preto očakávame aj úbytok tržieb, ktoré treba dofinancovať. Našou úlohou je zabezpečiť dopravnú obslužnosť a ak by sme tieto spoje nefinancovali, ľudia by sa nemali ako dostať do školy, do práce či k lekárovi,“ zdôraznil riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK Ivan Mokrý.
Pripomenul, že ŽSK si u dopravcov objednáva výkony vo verejnom záujme, prepravu občanov prímestskými autobusmi v regiónoch Liptov, Orava, Turiec, Kysuce a horné Považie. „Ročne najazdia dopravcovia Arriva Liorbus a SAD Žilina v kraji 25 miliónov kilometrov. ŽSK bude túto službu občanom v roku 2017 financovať sumou 16 miliónov eur. Dopravcovia na základe zmluvy so ŽSK ročne prepravia 27 miliónov osôb, pričom samosprávny kraj financuje aj zľavy pre seniorov, študentov, deti či zdravotne znevýhodnených. V regiónoch ich prepravuje 445 autobusov, časť z nich je vybavená aj wi-fi pripojením,“ uzavrela Záteková.

Súvisiace články

Aktuálne správy