Inflácia v Taliansku sa v novembri vrátila k rastu

Inflácia v Taliansku sa v novembri vrátila k rastu, tak ako to naznačil predbežný odhad, aj keď zatiaľ len miernemu. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu Istat.
Istat dnes potvrdil, že index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri vzrástol medziročne o 0,1 % po októbrovom poklese o 0,2 %. Prispelo k tomu najmä zdraženie služieb, a to o 0,4 %, zatiaľ čo ceny tovarov klesli o 0,4 %.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín v novembri zrýchlila a stúpla o 0,4 % po 0,2-% zvýšení v októbri.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Taliansku v novembri znížili, už tretí mesiac v rade, a to rovnako ako v októbri o 0,1 %, tak ako signalizovali predbežné údaje.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Talianska v novembri zvýšil medziročne o 0,1 % a medzimesačne klesol o 0,2 %. Tento výsledok sa tiež zhoduje s rýchlym odhadom.

Súvisiace články

Aktuálne správy